Family Trip Langkawi - Episod 5 (Mangrove Tour)

Family trip Langkawi - Episod 1 (Feri Langkawi)
Family trip Langkawi - Episod 2 (Sewa Van/Kereta Murah & Underwater World Langkawi)
Family trip Langkawi - Episod 3 (Bercanda Di Tepi Pantai Cenang)
Family trip Langkawi - Episod 4 (Review Penginapan Langkawi)

Dah masuk episod 5 dah cuti-cuti Langkawi aku ni... hahahaha... member aku ada yg dah perli dah.. katanya itu baru g Langkawi, belum oversea lagi... kalau g europe agak2 berapa puluh episod la kannn... hahahha... ikut suke aku la kann... blog aku... bende2 ni smue kalau ko baca balik lepas 10 tahun nnti baru ko tau betapa memori ni sangat berharga untuk di rekodkan... so, yg rimas pasal citer aku yg berepisod ni, sila tekan huruf  x kat bucu atas blah kanan screen korang... simple kannn... ekekeke...

Ok now jom sambung citer... 

Hari kedua, planing asal nak ke cable car awal2 pagi sbb mmg dah agak ramai orang... tp sbb ade 1 2 hal lain yg nak kena uruskan dulu, lmbat la skit smpai ke cable car tu... kitorang smpai cable car tu dlm pkul 11 pagi... manusia punyer la ramai smpai aku nak dekat pun tak berani... sbb dah booking boat utk Island Hopping pkul 2.30 ptg, so kitorang decide cancel jer naik cable car tu sbb takut lambat nnti... dalam dok fikir nak buat ape utk ganti aktiviti cable car. ade pulak org kat situ bg flyers promo utk buat Mangrove Tour... pekej die mcm kat bawah ni...


Harga yg atas ni utk boat kecik yg hanya muat utk 8 org jer... boat besar boleh muat smpai 12 orang... sbb kami ramai, kena la ambk boat besar... Harga boat besar RM250 utk pakej 1 jam tu... tp lps tawar menawar dapat la RM200.00...




Ni jetty tmpt naik boat tu... bersepah boat kat situ...

Ni gambar sblm boat gerak... dalam smue2 ni... mak mertua aku paling pentakut... die takut mabuk laut... wakaka..

 Mak abah aku kemain laju naik boat... orang lain dok kecoh2 kat pelantar tu, diorang dah dok diam2 dalam boat... hahaha...

Nak naik boat pun riuh rendah jadinya... hahaha...

Destinasi pertama dalah gua kelawar...


Mule2 aku dok bayang masuk gua kelawar ni mcm dlm gambar atas ni... masuk skali dgn boat dlam gua tu... rupenyer2 kena turun boat dan jalan kaki masuk dalam gua...

(Semua gambar berkaitan gua kelawar adalah dipinjam dari Google Image)

Sebab nak kena turun boat dan jalan kaki masuk dalam gua, kitorang decide tak nak singgah gua kelawar ni sbb takut masa tak ckup... rugi kannn... huhuuhu... tak tahu pulak yg dlm gua ni mcm ni...  rasa nyesal pulak tak singgah masuk gua kelawar ni... huhuhuhu...

Dah cancel masuk gua kelawar tu, next kami ke lokasi untuk bagi helang makan pulak...


 Serius best naik boat ni... driver boat ni suke sangat menyakat kitorang... die tau budak2 ni takut, mak mertua aku cuak... lagi die bawak laju... time nak kona kemain die kona baring... menyenget smue ke sebelah... smue jerit... Akiff dgn ank buah aku sorang lagi dah bantai nangis dah...


Aku mule2 lepak dpn boat ni... bile die dah bawak laju, aku lari dok bersila kat tgh2 boat... giler kow... mau tergolek aku masuk dlm laut tu... hahaha...

 Akiff muke cuak... kjap ok... kjap nangis...

 Ok dah smpai lokasi eagle feeding...

Mule2 dalam fikiran aku eagle feeding ni kite hulur makanan pastu helang tu datang sambar kat tangan kite... hahaha... giler imaginasi aku... rupenyer driver boat tu baling kulit ayam kat dalam air tu then boat park kat tepi skit... nnti helang tu dtg la sambar kulit2 ayam tu... kirenyer die buat show dpn mata kite.... pengalaman yg menarik...

Kalau nak tahu, helang tu mkn masa time terbang tu... boleh nmpak lepas die sambar kulit ayam tu, die terus tunduk n makan sambil terbang... perghhhh... kerlas kowww... 

Time kitorang bagi makan tu aku rase ade kot dalam 5 6 ekor helang...

Lepas dah layan helang tu, kitorang g fish farm pulak... masa on d way tu die tunjuk la pulau2 sekitar situ... yg pulau atas ni nama dia Pulau Kasut... nmpak kan bentuk die mcm kasut... pastu ade batu yg muke mcm org red indian... aku ade ambk gmbr tp ntah kat mana hilang ntah gmbr batu red indian tu... terdelete kot...

Then smpai la kat Fish Farm ni...

Ini lah die fish farm tu... die mcm pelantar terapung gitew...

 Kat situ die buat sangkar2 kecik yg ade diorang bela mcm2 jenis hidupan laut...

Pastu nnti akan ade sorang tour guide yg akan jadi tukang citer... mcm group kitorang, si budak baju merah tu yg jd tukang citer... die punyer cakap mmg ikut skrip... siap guna bahasa baku... lawak siot budak ni... rasa nak penampar jer... hahaha...

"Ini ikan pari, ikan pari ini nama Hussin... ekor ikan pari ini ada bisa... kalau kita buang bisa ikan pari ini, dia akan mati... ada sesiapa ingin cuba untuk pegang ikan pari ini... jangan risau, dia jinak..." hahahaha... ko nmpak ayat die mcm mana? mcm ni lah ayat die tu... seketul2 die sebut ikut skrip bos die bagi...

Aku dapat la merasa pegang ikan pari hidup... atas die kasar, bawah die lembut sangat... "pada zaman dahulu, orang gunakan bahagian atas ikan pari ini sebagai kertas pasir" kata budak tu kat aku...

Dah puas dgr penjelasan budak tu... dari petak ke petak, kitorang pun gerak balik ke Jetty...

Sepanjang Mangrove Tour ni, mmg agak rushing sbb terkejar masa nak naik boat Island Hopping pulak... apa pun, aku rasa sangat berbaloi dgn ambk pakej ni... enjoy sangat... lebih2 lagi driver boat yg sengal tu... dok menyakat kitorang... boat lain steady jer... boat kitorang jer yg mcm F1... tp itu yg bestnya... 

Korang yg g Langkawi jgn lupe try xtvt ni... boleh refer website ni untuk maklumat lanjut... kalau boleh, booking awal2... planing kena cun... jgn jd mcm kitorang... planing last minit gitew la jadinya...

Okeh... next entry pasal Island Hopping... ingatkan nak combine skali entry ni tp mcm dah panjang la pulak... nnti kat entry Island Hopping aku bg no contact utk korang direct dgn owner boat... lagi murah... takyah nak pakai2 agent mcm kitorang... gigih aku dapatkan no owner tu utk korang tau...


Labels: , , ,