Sony Experia Z3 aku masuk air tak rosak tapi ada problem

Cukup seminggu Sony Experia Z3 aku kena 'warded' dekat Sony Service Centre gara-gara lemas masa mandi manda kat sungai di Kampung Mat Daling, Ulu Tembeling...


Tapi yang aku peliknya problem Z3 aku ni bukan sebab masuk air tapi sebab touch screen tak berfungsi... Phone boleh on, call masuk boleh terima, charge pun ok cuma screen jer tak dapat detect jari... 

Hari kejadian kemain konfiden aku bawak Z3 masuk mandi dalam sungai sekali... Yer la dah kata phone waterproof kannn, mesti la nak selfie dalam air... Time ni la nak riak dengan phone lain... Hahaha...

Mula-mula ok jer lagi... Pastu terrrrr berenang gaya bebas sambil tangan pegang phone... Sekali tengok Z3 dah berkelip-kelip lepas tu... Adehh...

Mula-mula ingatkan dah masuk air... Tapi bile chek sticker putih yang dekat lubang charger dengan memory card slot tu takde lak kesan air... Kalau masuk air kat situ boleh nampak takda putih tu bertukar merah... Kalau dah bertukar merah maksudnya warranty dah void...

Sebenarnya waterproof Sony hanya sekadar bertahan kena hujan, percik-percik air, ambik gambar kat waterpark atau yang ringan-ringan jer... Bukannya berenang dengan phone... Silap aku la time tu...

Masa aku hantar kat servis centre risau jugak kalau tibe-tibe die chek ade kesan air kat dalam telefon... Tapi syukur sebab diorang kata memang screen problem dan akan gantikan baru FOC sebab masih under warranty... Fuhhhh lega...

So, aku anggap Z3 aku rosak bukan sebab air tapi die jadi kebetulan time aku berenang... Kehkehkeh... 

Thanks Sony Service Centre sebab servis korang memang tiptop...

Ni gambar selfie terakhir sebelum Z3 rosak...


Labels: ,