Photoshoot Anak Bulus - Sekadar berkongsi tips ringkas

Time cuti sekolah ni lah masanya aku pun tumpang bercuti sekali... Pergi bercuti dan balik kampung... Sekali harung terus seminggu... Nak mengadap blog pun tak sempat... Banyak bekal story aku ada nak update kat blog nanti... Tunggu ehh nanti citer Percutian Hipster aku sekeluarga...

Ni dah alang-alang balik kampung, kakak aku mintak tolong aku shoot gambar anak-anak bulus die... Asyik ambik gambar dengan phone jer, sekali sekala nak jugak ambik gambar cun dengan DSLR katanya...

Nah aku kongsi gambar anak-anak bulus kakak aku... Ade 4 ekor semuanya...

Leo
Lulu 
Lili

Yang 3 ekor kat atas ni bebudak lagi... Umur bawah setahun semuanya... Nak jer bergambar sama-sama... Cuma Pelangi jer diva sikit, takmo bergambar reramai... 

Pelangi

Yang ni paling tua ni PELANGI namanya... Usia dah 7 tahun... Kalau anak orang dah kena pergi sekolah dah ni...

Okeh... Ni aku nak kongsi sikit tips ringkas untuk korang yang nak ambik gambar kucing macam yang aku buat ni...

1st kena pilih lokasi yang cahaya mencukupi... Ofcoz shoot luar rumah better dari dalam rumah kannn... Unless korang shoot dalam studio okeh...

2nd shoot atas bumbung kereta... Maksudnya letakkan kucing atas bumbung kereta supaya ruang pergerakan kucing tu lebih terbatas... Takde la korang nak terkejar-kejar dia... Lagi pun kedudukan bumbung yang tinggi buat kucing lambat sikit bergerak untuk lari turun...

Haaa... Pastikan bumbung kereta tak panas... Kang tak selesa kucing nak lepak atas tu...

Bumbung kereta juga sesuai sebab kedudukan dia yang tinggi... Jadi korang tak perlu nak membogkok untuk ambik gambar kucing... Siap boleh ambik gambar dari sudut bawah lagi... Contoh ada dalam koleksi gambar kat atas tu...

Satu lagi bila kucing diletakkan atas bumbung keter, korang bebas bergerak mengelilingi kereta tu untuk dapatkan sudut terbaik... Die pandang kemana pun takpe sebab korang bebas bergerak tapi kena pantas...

Dan pastikan ada pembantu masa shoot... Untuk tarik perhatian kucing dan untuk jaga kucing dari lari turun... Dan pembantu jangan ramai sangat, sebab nanti kucing cuak sebab kena kepung...

Dannn paling penting mood kucing ok... Biar die makan kenyang-kenyang sampai die malas nak bergerak... Hahaha...


Labels: , , ,