Memory Lane Ipoh... Syurga barang klasik dan antik

Akhirnyaaa... Sampai jugak aku kat sini... Ramai yang bagi tau aku kalau ke Ipoh jangan lupa ke Memory Lane... Situ memang heaven untuk pengumpul barang-barang lama... Walaupun aku bukan collector tapi aku suka tengok barang-barang klasik ni... Keinginan nak membeli tu ada tapi bila fikirkan tempat nak menyimpan tu... terus terbantut niat nak membeli...

Dalam iternary Percutian Hipster aku ni memang dah diselitkan jadual ahad pagi nak ke Memory Lane Ipoh... Walapun agak berat nak bangun awal pagi sebab hotel M Boutique tempat kitorang stay tu best giler tapi sebab teruja punya pasal gigih jugak siapkan anak-anak awal pagi semata-mata nak ke sini... Lepas breakfast kat Myth Espresso Bar terus kitorang gerak ke Memory Lane dengan bantuan waze...

Hari tu aku takda masalah bab parking... Mulanya masuk area parking berbayar kat situ abang jaga parking cakap dah penuh... Tapi nasib baik ade sorang uncle tu baru nak keluar dari parking, so dapat la parking yang betul-betul dekat dengan Memory Lane ni... Parking murah jer, sekali masuk RM3...

Kitorang sampai sini dalam pukul 9 pagi... Mood anak-anak due-due tengah baik... Akiff pun tumpang teruja tengok barang yang pelik-pelik dipamerkan...

Sebelum mood Akiff kelaut... upah mainan dulu seketul... So, sepanjang jalan die pegang jer benda tu... Mood Azif pulak memang terbaik pagi tu... sejam lebih kitorang jalan-jalan kat situ, die ok jer dok dalam baby wrap tu... langsung tak buat perangai... Die ngantuk, die tido jer dalam tu...

Seronok sekali sekala jalan-jalan bersesak kat tempat macam ni... Cuma yang bawak anak kecik tu make sure jangan sampai terlepas... Akiff tu kejap aku pegang, kejap Miss Permaisuri pegang... Time aku nak ambik gambar baru aku passing kat Miss Permaisuri...

Gambar-gambar yang aku ambik ni kebanyakannya aku mintak kebenaran penjual dulu sebelum ambik gambar.... Risau takut ada yang tak bagi pulak...


Muka sedih sebab tak dapat keter tu... Hai la anak.... Keter tu untuk display... bukan untuk main laa...

Majalah Playboy pun ade... Ngeeee... Dulu top majalah ni... Dulu mana ada internet... Majalah ni laaa nak layan gambar tuuttttt... hahaha... Tapi bukan aku laa.... Orang lain... Ngeee...

Ni dah kenape pulak terduduk ni... Sebenarnya aku suruh Akiff 'duduk' situ untuk bergambar.. maksud aku 'duduk situ' adalah berdiri dekat dengan seterika tu... Boleh pulak die bantai duduk bersila kat situ... hahaha... Sabor jer laa... Nasib baik takde yang hulur duit...

Dalam pukul 10.30 kitorang dah gerak balik hotel untuk chekout... Tapi kitorang tak terus balik hotel pun... Sempat pulak menyinggak ushar 1 cafe hipster... Ok next entry aku citer pasal cafe hipster tu...



Labels: , , ,