Cafe hipster di banglow - O'oi & Comrades Mansion

Minggu lepas aku sekeluarga bercuti ke Ipoh... Antara tujuan utama ke Ipoh adalah untuk menjelajah cafe hipster yang menarik sekitar bandaraya Ipoh... Ipoh kan terkenal sebagai bandar hipster... banyaaaaaaak giler cafe hipster yang ada kat sana... Semuanya unik dan menarik... Aku dah list senarai cafe yang aku nak pergi berdasarkan iternari yang aku dah buat... klik sini...

Cafe hipster pertama yang aku singgah sebaik sampai ke Ipoh adalah O'oi & Comrades Mansion, Jalan Lapangan Terbang...

Aku sampai sini dalam pukul 1.30 tengah hari... Terkejut sebab tengok pagar berkunci... Demmmm.... Ingatkan dah bukak sebab masa aku google ade blog yang tulis dibuka bermula jam 12 tengah hari... Rupenyer waktu operasi cafe ni dah lama bertukar... Sekarang diorang bukak dari pukul 3 petang hingga 12 malam... 

Menariknya pasal cafe ni adalah ia dibuat di dalam sebuah banglow... Owner cafe ni adalah pasangan suami isteri yang masih muda... Kata owner cafe ni, dulunya banglo ni pernah didiami oleh menteri besar Perak... Dan sampai sekarang kadang-kala diorang masih terima surat jemputan rasmi untuk event melibatkan menteri besar walaupun menteri besar dah pun berpindah ke kediaman lain...

Banglo dua tingkat ni ade cafe dan jugak barber hipster... Cafe kat bawah, bahagian atas pulak adalah barber hipster... Barber kat sini aku citer next entry k....

Jom ushar deco dan konsep cafe ni...

Haaa... rare kan deco die... kalau dari segi ergonomik dan keselesaan ketika makan... rasanya banyak jugak kerusi meja yang tak sesuai tapi untuk melepak dan hang out dengan kengkawan rasanya tempat ni sangat sesuai untuk bersantai...

Okeh... untuk menu pulak tak banyak sangat pilihan yang ada... makanan berat hanya ada western dengan italian food jer... Meh tengok menu yang kitorang order hari tu...

Chicken Grill with White Mushroom Sauce - RM15.00
Ni menu yang aku order.. Memang sedap.... portion tu standard... tak banyak tak sikit... sesuai dengan harga...

Beef Bacon Carbonara - RM15.90 (Recommended)
Yang ni pulak Miss Permaisuri punya tapi Akiff pun makan banyak jugak... die dengan ummie die memang asal Italy kot... aku pun tak pasti sebab suke sangat makan spaghetty... hahaha... Spaghetty ni memang terbaekkk... sedap giler...

Hot Chocolate Marshmallow - RM4.50
Ni air Miss Permaisuri... memang muak la makan carbonara dengan coklat kann... hahaha... padan muka...

Chocolate Peanut Butter - RM6.50
Ni pulak air yang aku order... pilihan ramai orang bila ke sini... tapi sebab aku minum air ni dengan makan chicken grill rasa macam tak masuk jer... muahaha... muakkkk...

Nahhh senarai menu untuk korang tengok kalau-kalau nak datang melepak sini...



::Klik gambar untuk lebih jelas::

Bagi aku food price kat sini ok jer... tak mahal dan menu pun sedap... deco pun cun... Bab halal aku rase takde persoalan sebab cafe ni dimiliki oleh pasangan melayu...

Yang nak datang ke sini korang waze jer terus "O'oi & Comrades"... kompom jumpe punyer...

Jemput follow instagram @lan_careno dan @ProjekHipster untuk lebih banyak lagi review bergambar cafe hipster yang lain...


O’oi & Comrades Mansion
No. 20, Jalan Lapangan Terbang
Kampung Melayu
31350 Ipoh, Perak
017-466 1569

(Operation Hour : 3pm – 12am)


Labels: , , , , , , , ,