Ibu bapa wajib ada benda ni di rumah...

Teringat masa aku kecik dulu mak ade simpan kertas kecik sekeping yang macam dalam gambar kat bawah ni... Bila demam mak ambik mendalah tu letak kat dahi... Dulu masa kecik memang tak tahu yang benda tu untuk sukat suhu... Cuma yang aku tahu, benda ni nak chek demam ke tak...

Sekarang ni bile dah besar baru la tahu mendalah kertas kecik ni adalah thermometer...

Bila aku dah ade anak, mak kata kena beli thermometer simpan kat rumah... Kalau anak demam senang nak pantau suhu... Jangan bagi suhu badan cecah 40c...

So, aku beli termometer yang macam gambar atas ni... Harga dalam belas ringgit jer rasanya... Tak ingat dah... Tapi jenis macam ni leceh sikit... Nak kena letak celah ketiak pastu kena tunggu lama baru dapat bacaan... Budak demam pulak mesti mood tak ok... kadang-kadang nak chek suhu punya la susah sebab diorang tak selesa letak termometer ni kat celah ketiak...


Sebab jenis thermometer tu yang kurang praktikal untuk chek demam baby... Aku beli termometer yang macam gambar atas ni pulak... Harga dalam RM50 kottt.. Tak ingat dah sebab dah lama beli... Yang ni best sebab cepat dan senang... Letak jer kat lubang telinga atau kat dahi pastu dalam sesaat dah dapat bacaan...

Mula-mula tu ok... Lama-lama thermometer tu pun dah tak betul... suhu suke-suke hati die jer... Huh... Terlalu sensitif pun susah gak... Chek kat telinga bacaan lain... chek kat dahi bacaan lain... Haihhh...

Pastu baru-baru ni beli pulak thermometer jenis pistol ni... Mulanya aku nampak kat klinik area rumah aku ade guna jenis yang macam ni... Pastu tibe-tibe ade pulak iklan kat facebook jual termometer ni... Terus la beli... RM100 jer... Yang ni so far memang ok... Juz tembak jer kat dahi atau badan baby untuk tahu suhu... tak perlu sampai sentuh kulit pun... Sekelip mata dah dapat bacaan...

Sebagai parents korang perlu ada 1 thermometer kat rumah... kena standby untuk chek suhu... tak kisah la yang macam mana pun asalkan ade...


Labels: , ,