Cafe Hipster vs Boutique Cafe - Korang suka yang mana?

Trend sekarang cafe semua lawa-lawa... Dulu aku takut nak masuk cafe lawa-lawa ni sebab risau dengan harga menu yang mahal giler... Sekarang dah faham dah kenape cafe lawa-lawa ni mahal... sebabnya apa yang kite bayar tu bukan harga menu semata-mata tapi termasuk dengan kos persekitaran yang disediakan...

Bagi aku cafe hipster atau boutique cafe ni bukan lah port "Eat & Go" atau makan dan blahhh... Tapi cafe yang cenggini sebenarnya tempat melepak, berborak, bersembang dalam persekitaran yang menarik, unik dan lain dari yang lain...

Sebab tu kebanyakan cafe yang aku pergi tak banyak menu berat yang disediakan... kebanyakannya menu ringan yang ko boleh nikmati sambil borak dengan teman atau pasangan... kalau ko nak cari restoran untuk makan heavy better cari tempat lain yang memang fokus kepada menu berat...

Haa... jangan ingat semua cafe hipster atau boutique cafe ni mahal sebab ade jer yang harga standard restoran biasa... dan jangan sesekali compare harga menu di cafe hipster atau boutique cafe dengan harga kat kedai mamak atau kedai kopi wak leman atau warung mak jemah... Standard die lain... sebab tu aku kate tempat macam tu korang perlu nikmati persekitaran yang ada tu sekali... sebab tu semue dah termasuk dalam kos yang korang bayar...

Sebenarnya kannn... korang faham tak Hipster Cafe dengan Boutique Cafe tu macam mana? Dua jenis cafe ni berbeza konsepnya tapi dari segi kerlassss dan standard dia lebih kurang jer...

Hipster Cafe
Hipster Cafe adalah cafe yang decorasinya berkonsepkan klasik... unik... dan menarik... nak mudah kenal cafe hipster ni adalah cafe ni banyak menggunakan unsur kayu dan produk lama... dan pastinya dekorasinya unik sampaikan korang rasa bedosa kalau tak bergambar dalam cafe tu... hahaha... Ada cafe hipster yang dekorasinya sarat dan ada yang dekorasinya simple tapi yang pasti suasana dalam cafe akan membawa kite kepada masa dahulu...

Cafe hipster tak terhad kepada lot kedai... ada yang dibuat dalam rumah... dalam banglow.. dalam truck (food truck).. dalam kontena... dalam macam-macam lagi... sebab tu aku kate cafe hipster ni adalah unik....

Hipster itu sendiri bermaksud sesuatu yang tidak mengikut arus perdana atau kembali ke masa lalu... hipster tidak khusus kepada cafe tetapi lebih meluas kepada seni dan fesyen... Selain cafe hipster ade jugak saloon hipster, hotel hipster, butik hipster dan banyak lagi...

Boutique Cafe
Boutique Cafe pulak adalah cafe yang dekorasinya lebih moden... simple... dan elegen... Ade jugak Boutique Cafe yang menggunakan elemen kayu tapi konsepnya masih kelihatan moden... Dan lebih mudah nak kenal pasti Boutique Cafe ni mostly cafe gini banyak mengetengahkan elemen flora fauna dan menggunakan warna cerah sebagai warna asas dalam cafe... contohnya putih atau light blue atau light green... Ada jugak Boutique Cafe yang menggunakan tema warna sebagai konsep cafe tu sendiri...

Kadang-kadang ade jugak cafe yang susah kite nak kenalpasti sama ada cafe tu berkonsepkan hipster atau boutique... sebab elemen yang diketengahkan tu sesuai untuk dua-dua konsep... cuma yang pastinya presentation makanan kat cafe-cafe cenggini memang ohsemmmm...



Labels: , ,