M | Boutique Hotel - Hotel Hipster Seram Yang Super Best

Kalau korang mencari hotel menarik kat Ipoh, aku rekemen korang stay kat M | Boutique Hotel... Aku secara tak sengaja ter menginap kat hotel ni untuk 1 malam... Sebelum ke sini memang aku tak survey langsung pasal hotel ni... gasak jer janji boleh tido...



Masa sampai hotel ni terkejut gak aku sebab hotel ni kecik jer... ingatkan hotel yang bertingkek-tingkek yang ada swimming pool bagai... huhuhu... penat jer bawak seluar mandi...

M | Boutique Hotel Ipoh ni adalah hotel yang berkonsepkan hipster... terletak kat deretan kedai setinggi 3 tingkat... 

Sebelum ni aku tak tahu menahu pun apa itu Hipster... Bile dah sampai kat Ipoh ni baru la aku teruja nak tahu lebih lanjut pasal hipster... patut la ade orang kata Ipoh adalah bandar hipster... next entry nanti aku cerita apa itu hipster okeh... Ni aku nak ceritakan dulu pasal hotel yang best giler ni...

Masuk jer dalam hotel ni aku dah terpaku dah... Umangaiiii... Lawa giler.... Seriussss lawaaaa... Tibe-tibe menyesal tak bawak DLSR aku... Nasib baik ade standby monopod... kahkahkah...


Masa chekin aku suka bila staff sini gunakan bahasa melayu sepenuhnya masa proses pendaftaran... Biase bile aku ke mana-mana hotel kat Malaysia, staff jaga kaunter mesti fefeeling macam kejer kat hotel luar negara... Grrr... 

Tapi nak lagi best kalau staff hotel ni guna dialek tempatan... Haaa lagi best kann... dapat dengar loghat Perak... baru la ade identiti tu kannn.... Hehehe... Ok ok takyah nak membebal lebih-lebih... Nah aku biarkan gambar berbicara...


Ni baru kat Lobby bawah jer ni... Setiap ruang yang ada digunakan sebaiknya untuk dekorasi yang unik dan menarik...

Bilik aku kat tingkat 2 tapi sebab staff situ cakap aku boleh ke tingkat 1 untuk gunakan facilities yang ada... Maka jom laaa kite ushar tengok ape yang ada kat tingkat 1... 


Keluar jer dari lift rasa macam scary giler tapi menarik... Tingkat 1 ni dinamakan Adventure Floor... 

Ade gym...


Ade ruang santai untuk lepak-lepak... boleh baca news paper ke.. majalah ke...

Boleh akses internet jugak....

Dan menariknya kat sini jugak ada ruang membasuh yang boleh digunakan secara percuma... Boleh basuh baju dan terus keringkan... sabun dan pelembut disediakan percuma... Bilik iron pun ade kat sini... dan semue yang ade ni disediakan secara PERCUMA untuk penghuni hotel ni... 

Ermmm... Aku nak request hotel sediakan bilik jacuzzy boleh x? Atau pun bilik sauna... Hahaha...

Okeh jom ke tingkat 2... Ni ruang lobby kat tingkat 2... 


Tingkat 2 dinamakan Majestic Floor... 

Suasana masih agak seram dan sunyi... tapi cantikkkk...

Cuba tengok laluan ke bilik... disebabkan lantai kayu... masa ko jalan tu akan dengar bunyi tapak kaki... dah la hotel ni sunyi sepi takde music... scaryyy... but i loike very muchhhhh....

Tapi sebenarnya bilik aku takyah jalan jejauh pun... dekat dengan lif jer... Bilik ni agak tersorok dan peliknya ade sofa kat luar bilik... Tak tau apa motif kerusi tu... Haihhh...

Aku ambik bilik single...

Alahai bilik sempit  jer tapi sangat kemas dan bersih... Dekorasi simple dan menarik... yang tak bestnyer sebab bilik ni takde tingkap... tapi ok jer bagi aku sebab bangunan tiga tingkat macam ni ko nak tengok ape jer pun kannn...

Bilik air die takde pintu... kirenyer kalau ko berak dan hasil ko tu berbau sangat dasyat... maka 1 ruang bilik tu la berbau... hahaha... Hari tu aku ade ajak member follow aku sekali ke Ipoh... nasib baik die tak jadi ikut... Bayangkan kalau kitorang berkongsi bilik ni... Muahahaha...

Deco dalam bilik air simple dan kemas... dan paling utama of coz kebersihan... aku boleh bagi 5 star untuk kebersihan bilik ni...

Ni cafe untuk breakfast...

Ruang dalam cafe... alahai romantiknyaaaa...

Breakfast sini tak banyak pilihan... takde buffet... die bagi pilihan nak set A, B atau C... dalam set tu dah ade ape menu die... pilih jer...

Mood macam ni memang terbaek bile pekena secawan kopi sambil layan media sosial...

Ni set yang aku ambik... Hmmm... ok la kannn... Selain breakfast kat cafe ni, boleh juga breakfast kat Old Town White Coffee yang memang berkembar dengan hotel ni... kena pilih salah satu...

Okeh... Ni part yang orang selalu tanya bila baca pasal review hotel... berapa rate bilik kat M | Boutique Hotel ni???... Nah aku dah dapatkan rate hotel untuk korang...

Abaikan yang Rack Rates tu... Refer yang BAR Rates tu jer... Yang tulisan tangan pen biru tu untuk rate government... Next time aku ke sini boleh la aku pakai rate gomen tuuu... Ngeeee... Ni aku dah janji nak bawak Miss Permaisuri bercuti kat Ipoh hujung tahun ni... Die request nak stay sini... Hmmm... 

Kalau korang nak booking lebih mudah guna Agoda.com sebab rate kat situ kadang-kadang lebih murah... Klik sini untuk booking..


Detail :
M | Boutique Hotel
www.mboutiquehotels.com
Tel : 05-255 5566


Labels: , , , ,