Tak boleh samakan budak sekarang dengan dulu

Akiff umur baru 4 tahun tapi dah kena buat kerja sekolah... dulu zaman aku masa umur 4 tahun pegang pensil pun tak reti lagi... nak kenal huruf semua tu apatah lagi la kann... dulu masa umur 4 tahun rasanya takda langsung fikir bab belajar atau sekolah...


Tapi bebudak sekarang umur 3 tahun pun dah start masuk tadika... umur 3 tahun dah mula belajar menulis, mewarna dan membaca... cuma kekdah pembelajaran sekarang ni lebih fun dan menyeronokkan... tak macam kite dulu... bosan giler kowttt...

Ni Akiff cuti sekolah pun kena buat homework... ada 10 pages yang teacher die tandakan suruh buat masa cuti sekolah... nampak tak buku dia tu? Kemain silibus sekarang ni kan... tu baru 4 tahun punya tu... huh

Bukan nak bagi tekanan kat anak cuma terpaksa ikut arus zaman sekarang ni... dulu masuk darjah 1 baru nak kenal ABC... zaman sekarang kalau buat macam tu jugak maksudnya tertinggal la budak tu... kesian pulak die nanti bila kengkawan kelas darjah satu semue dah boleh membaca tapi die baru nak kenal ABC... kang tak boleh nak follow kengkawan lain lagi tekanan...

Akiff mula masuk tadika umur 4 tahun... aku tak paksa sangat die untuk belajar tapi aku tengok Akiff yang excited nak menulis dan mewarna kat rumah... kadang-kadang die sendiri yang mintak nak buat homework... cuma tiap kali lepas mengadap buku die mintak upah nak layan youtube kat tab... Tab Akiff memang aku kontrol... tak boleh sewenang-wenangnya hadap mendalah tu... selain nak jaga mata dia, tak nak dia obses dengan gadget jugak...

Hmmm.... Niat aku masa mula-mula hantar Akiff ke tadika seawal umur 4 tahun sebenarnya untuk bagi dia belajar bergaul dengan kengkawan dan pupuk minat belajar... tak sangka pulak dia teruja nak ke tadika tiap hari... cuma sekali sekala tu ade jugak la mood kelaut die nak monteng sekolah... 

Tapi Akiff macam bebudak lain la jugak... mainan tetap NOMBOR 1... kat rumah dan kemana-mana, mainan wajib ada kat tangan...



Labels: , ,