Breakout Games! Cemasss dan mencabar minda

Sebelum ni layan kat movie jer, now aku dah merasa sendiri... Cemas oii... Tapi seronok!!! Bayangkan kena kurung dalam 1 ruang misteri pastu dalam tempoh masa 45 minit korang kena keluar dari tempat tu, kalau tak nanti 'mati'...

Haaa... Ni bukan dalam film tau tapi realiti punya... Ni namanya permainan berkonsepkan 'escape game' yang aku dah cuba sendiri kat Breakout, Nu Sentral..


Aku dengan team Kelab Blogger Ben Ashaari dijemput untuk merasai sendiri game mencabar minda di Breakout yang terletak di Nu Sentral.


Teruja punya pasal, awal-awal pagi aku dah tunggu depan Breakout... Pintu pun tak bukak lagi... Breakout, Nu Sentral ni senang jer nak ke sini... betul-betul sebelah dan berkembar dengan KL Sentral...


Okeh... Sebelum bermula, staff Breakout akan jelaskan macam mana permainan ni dijalankan... korang kena fahamkan dulu konsep game ni... kalau tak memang terkurung jer la selamanya dalam bilik tu nanti... 

Game ni adalah game berpasukan dan perlu ada sekurang-kurangnya 2 orang atau paling ramai pun 8 orang... team aku hari tu berlima... setiap orang ada watak dan tugas masing-masing... sebab disebalik setiap theme room yang ada tu ada kisah dan storynya tersendiri... 

Ada bangak pilihan tema yang ada kat situ... Korang boleh pilih nak tema yang mana... Level kesukaran adalah berbeza mengikut tema... Yang serammmm pun ada...

Lepas tu die akan bawak korang masuk dalam bilik mengikut tema yang korang pilih tu... Sebelum bermula staff situ akan jelaskan jalan cerita korang macam mana... Kiranya korang tahu apa situasi korang dan apa yang berlaku dengan korang sampaikan korang perlu escape dari tempat tu... Macam team aku hari tu kitorang sebenarnya terkurung atas kapal... memang suasana dalam bilik tu akan kedengaran bunyi ombak dan akan rasa macam atas kapal...


Haaa ni antara situasi dan suasana dalam ruang kurungan tu... Dalam masa 45 minit korang kena selidik dan cari klu yang tersembunyi... Kena bijak tafsir setiap klu yang ada... Macam betul-betul jadi penyiasat pulak... setiap benda nak kena ushar dan teliti dan fikirkan... even lantai yang korang pijak tu pun mungkin ada klu kat dalam dia...

Bilik kurungan tu nampak macam kecik tapi sebenarnya lepas korang berjaya escape dari ruang pertama korang akan lalui ruang-ruang yang lain pulak... Setiap ruang tu berkaitan... Sampai lah last sekali dapat keluar dari situ...

Ni group aku hari tu... Ending citer kitorang semuanya mati lemas sebab tak berjaya escape dari kapal yang tengah hanyut... Hahaha... Tapi nyaris terselamat sebenarnya... Kalau dia bagi masa lagi beberapa minit mungkin sempat kot escape dari kapal tu... Huhuhu...

Tapi seriussss... Permainan ni memang menarik dan mencabar minda... Betul-betul kena fikir diluar kotak bila main mendalah ni... Rasa macam nak repeat lagi jer...


Korang kena cuba sendiri game ni... Nak kata mencabar fizikal tu tak sangat tapi penat gak sebab otak kena kerja kuat...

Nak tahu info lanjut boleh layari website Breakout (klik)... Atau ushar instagram @Breakout (klik)...

Labels: , , ,