Biskut Jejari Roti - Resepi Senang Gilerrrrr....

Semalam masa lepak kat pantry office, ada kakak office aku bawak biskut jejari nestum... Aku try la rasa biskut tu sebab dia kata biskut tu sebenarnya buat dari roti gardenia jer... Terus la aku merisik resepi biskut tu macam mana... Huh... Senang giler resepi die... 

Balik kejer semalam terus aku beli nestum... Roti gardenia dengan coklat masakan memang dah ada kat rumah... Excited aku dengan Akiff buat biskut ni... Akiff lebih kepada merasa dan mengacau jer...

Ni haa rupa paras biskutnya... masa yang diperlukan hanya kurang 30 minit nak buat biskut ni...


Bahan-bahan: 
-Roti Gardenia..
-Nestum..
- Cooking Chocolate..

Kekdah penyediaan: 

1. Potong roti... Ikut korang nak potong saiz besar mana atau bentuk macam mana pun... tapi Kak Rose yang bagi aku resepi ni cakap aku potong besar sangat ni... lagi elok bagi kecik sikit lagi... Ni potongan orang nak cepat namanya... hehhee...

2. Roti yang dah dipotong tu dibakar dalam oven hingga garing... Aku suka kalau nampak macam dah terbakar sikit roti tuu...

3. Sementara tu, cairkan coklat masakan dalam periuk... Biasanya kena guna kaedah double boiling... Periuk yang isi coklat tu letak dalam 1 bekas lagi yang di isi air... Jangan cairkan direct dengan api, nanti jahanam coklat korang... tapi coklat aku ni pun hampir-hampir jahanam gak sebab aku derhaka dengan resepi Kak Rose bagi tu... Sajer nak advance la konon... aku tambah planta dalam coklat ni sebab nak nampak berkilat.. hahaha... kesannya coklat aku jadi pekat dan mengeras... Susah pulak aku nak celup... Grrrr... Kak Rose cakap cooking coklat memang diharamkan campur dengan benda lain sebab nanti memang akan rosak...

4. Lepas keluarkan roti yang dah dibakar tadi... Terus celupkan dalam coklat then salutkan dengan nestum...

Haaa... Siap dah... Senang giler kann... Rasa rangup roti yang dibakar tu akan kekal selepas dicelup coklat... Aku namakan resepi ni sebagai Biskut Jejari Roti sebab aku tak tahu nama asal biskut ni apa...  Korang boleh la try... Anak-anak mesti suke ni...


Labels: , ,