Bila anak menghidap G6PD Deficiency

Sambungan dari entry aku yang sebelum ni (klik sini)... aku ade citer yang lepas jer bersalin, anak aku kena sorong dalam incubator ke wad NICU... mulanya agak terkejut jugak kenape diorang bawak ke NICU... dan kenape diorang letak dalam incubator tu... huhuhu..


Lepas beberapa jam baru aku dapat jumpe dengan doctor yang handle anak aku tu... die kate baby Azif G6PD Defiency... Erkkkk... masa die sebut pasal G6PD tu aku rasa macam pernah dengar tapi tak berapa pasti...

Lepas die explain kat aku baru la aku ingat mendalah G6PD tuuu... Adik ipar aku dua-dua ada G6PD Deficiency sebab mak mertua aku cakap diorang tak boleh makan kacang parang dan beberapa jenis kacang lagi... 

Aku tanya doctor, apa punca Azif kena G6PD Deficiency ni? Doctor cakap bukan faktor pemakanan ibu masa mengandung tapi benda ni adalah dari genetik atau keturunan... biasanya G6PD ni ada kat baby lelaki jer... baby perempuan jarangggg sangat ada G6PD Deficiency...

Normally lepas bersalin doctor akan buat ujian darah yang diambil dari tali pusat baby dan dari situ diorang tahu baby ada G6PD ke tak... kalau yang ada G6PD tu memang diorang akan tahan dalam wad minimum 5 hari untuk pantau sakit kuning atau jaundice sebab baby yang ada G6PD Deficiency ni memang perlukan perhatian khusus...

Kebanyakan baby yang ada G6PD Deficiency ni akan kena jaundice... tapi zaman sekarang ni korang pun tahu kan yang boleh dikatakan semua baby baru lahir pun kena sakit kuning cuma teruk ke tak jer... tapi normally baby G6PD akan kena jaundice yang sangat tinggi... kalau tak dipantau dan dikawal dengan cepat boleh menyebabkan kecacatan otak, masalah pendengaran dan mungkin juga kematian...


Syukur Alhamdulillah... aku memang tak sangka langsung yang adik Azif hampir tiada jaundice... bacaan kuning die rendah jer... tak perlu sampai tahap nak kena letak bawah lampu biru tu... dan takde jugak kitorang amalkan petua hilangkan kuning baby... Dulu masa Akiff ade jugak kena kuning sampai kena tahan wad... tapi baby Azif Alhamdulillah takde... nanti next entry aku akan share dengan korang ape yang Miss Permaisuri makan masa mengandung yang membantu elakkan masalah sakit kuning ni...

Okeh... Sebenarnya G6PD Defeciency ni bukan sejenis penyakit tapi ia adalah kekurangan enzim yang melindungi sel darah merah... jadi kalau enzim ni kurang maka mudah lah sel darah merah tu pecah... Kalau sel darah merah pecah? Kena la cepat-cepat dapatkan rawatan kat hospital dan kemungkinan kena tukar darah... 

Hari tu doctor yang handle Azif dah jelaskan panjang lebar pasal enzim sel darah merah ni kat aku... die siap buat lakaran bulat bulat sel darah merah tu... tapi sodihhh sebab aku tak faham pun ape yang die dok lukis dan terangkan tu... hahaha... cuma apa yang aku faham, aku kena alert dengan bahan-bahan atau ubat-ubatan atau makanan yang boleh menyebabkan sel darah merah tu pecah...

Apa akan jadi bila sel darah merah pecah?
Baby akan kena sakit kuning yang serius... warna air kencing akan jadi kuning pekat dan mungkin juga kencing berdarah... sesak nafas dan muka menjadi pucat kebiruan...

Haaa... bila dah kena simptom macam tu kena cepat-cepat la ke hospital dapatkan rawatan.. kalau teruk mungkin kena exchange transfusion atau bahasa senangnya kena tukar darah... huhuhuhu... tapi kalau tak teruk biasanya akan lega sendiri dalam masa seminggu dua... tapi masih tetap perlu dapat rawatan dan pemantauan dari hospital...

Okeh now aku nak listkan antara ubat yang tak boleh sama sekali diambil oleh penghidap G6PD Deficiency...

Ubat untuk Merawat Malaria:

Ubat Penahan Sakit

Ubat Antibiotik

Selain ubat-ubatan, ade benda lain lagi yang dilarang disentuh atau dibau atau dimakan oleh geng geng G6PD Deficiency ni...
(Sumber)


Haaaaa nampak? Ikutkan list tu macam banyak sangat jer kannn... aku sendiri pun tak tahu mendalah ape dalam list tu... bahasa-bahasa ubat ni memang aku fail... sebenarnya dari apa yang aku tahu, tak semua penghidap G6PD ni alah pada benda yang sama... tengok level G6PD Deficiency jugak kot... macam adik ipar aku sorang tu memang tak boleh langsung makan kacang parang... die pernah termakan dan lepas tu kencing berdarah... adik ipar aku sorang lagi tu boleh pulak makan kacang parang... padahal due-due G6PD Deficiency...

Bagi aku, takde hal sangat pun sebab mendalah ni bukan sejenis penyakit... aku anggap ia sebagai alahan kepada benda-benda tertentu... alahhh sama jugak macam orang yang alahan seafood tu... langkah terbaik adalah mencegah dari terkesan disebabkan G6PD Deficiency...

Untuk info aku kongsikan pamplet yang aku dapat dari doctor... sama macam bawah ni tapi yang bawah ni aku pinjam dari sumber sini...





Labels: , ,