Bebudak sekarang susah betul nak makan sayur...

Tips galakkan dan pujuk anak makan sayur.... Haaa... meh nak kongsi sikit tapi apa yang aku nak share ni bukan la tips sangat pun... juz pengalaman sendiri jer...

Bebudak sekarang ni memang susah betul nak makan sayur... walaupun dari kecik dah ajar makan sayur tapi bile dah besar pandai pulak takmo makan sayur sebab tak sedap katanya... Haihhh... Ingat lagi masa kat KidZania Kuala Lumpur masa Akiff buat burger kat restoran Marrybrown (klik sini)... kebanyakan bebudak taknak letak sayur dalam burger diorang... termasuk lah Akiff... huh...

Tapi baru-baru ni Miss Permaisuri ade buat  tuna croissant... berselera Akiff makan... itu pun puas gak psyco die cakap kalau makan salad tu nanti jadi kuat... jadi sihat... jadi power macam superhero... macam-macam laa... pastu baru die nak makan... itu pun die makan sebab die teringat yang teacher die cakap kat school kena makan sayur kalau nak sihat dan kuat... bebudak biasa memang gitu ehhh... kite pesan macam-macam bukan die nak dengar sangat tapi apa cikgu die pesan itu yang die ingat sangat...

Ni nampak macam berselera sangat jer kann... bile die dah start suapan pertama makan sayur tu kena la bagi pujian bertubi-tubi kat dia... bagusnyaaa... pandainya... lepas ni boleh jadi superhero laa... lepas ni dah tak takut semut lagi dah laaa... pujian tu biar melambung-lambung... hahahhaa... baru die seronok nak makan...

Time die makan ni biarkan la die duduk macam mana pun... Ni kan titik mula dia belajar makan sayur... kang kite banyak songeh suruh duduk bersila laa... duduk atas kerusi elok-elok laa... kang mood die ke laut langsung die taknak makan...

Kalau korang google tips ajar anak makan sayur rasanya dah banyak orang kongsikan caranya tapi tak semua sesuai dengan anak kite... kite sendiri sebagai parents yang tahu pe'el anak kite macam mana... so sebagai parents kena la sesuaikan cara sendiri ikut style anak memasing... apa yang penting jangan terlalu memaksa anak-anak dalam setiap didikan kita tapi apa yang penting adalah mainan psycology...



Labels: , ,