Flora Terrace - Restoran yang sesuai untuk majlis keraian

Minggu lepas aku dgn beberapa rakan blogger dpt jemputan makan malam kat Flora Terrace kat Hampshire Place... sebelum ni aku pernah la dengar pasal Flora Terrace ni cuma tak pernah pegi jer... bile dah dpt jemputan makan malam kat situ terus la aku hangkut skali dgn Miss Permaisuri dengan Akiff makan kat sana jugak...

Terkejut gak aku bile smpai tmpt tu... restoran die punyer la high class... aku dah jadi risau dah sebab bawak Akiff kat tmpt2 mcm ni... kang jatuh ape2 ker... pecah ape2 ker... jenuh aku nak ganti... huhuhu.... 

Ok2... sebelum aku nak story pasal makan2 malam tu... aku nak kena clearkan kat sini bahawa review aku ni adalah secara jujur dan ikhlas dari hati aku sendiri... jgn ingt sbb Flora Terrace panggil aku makan free kat situ lps tu aku nak puji melambung2 dlm blog... No No No... aku bukan mcm tu... pernah ade rekod aku kat dlm blog ni restoran burger bakar bagi aku makan burger bakar tower 10 tingkat FREE then bile blk aku buat review tak menepati ape yg diorang harapkan... hohoho... aku komplen pasal servis diorang yg slow... pastu cara staff komunikasi dgn pelanggan... cara diorang uruskan hal2 order... mmg nmpak kelam kabut sgt.... dah tu ko nak aku puji2 melambung walaupun servis ko takde bintang... sorry ehhh... aku bukan mcm tu... aku taknak nnti bile reader aku baca then diorang pergi sendiri restoran tu tak mcm apa yg aku tulis... menipu namanya tu... nnti lama2 review aku org dah tak caye dah... lagi pun itu la tujuan utk review pun kann... utk tahu ape pendapat sebenar pelanggan... kalau ko nak org puji2 melambong restoran ko baik ko upah majalah jer...

Hmmmm... ko nmpak tak intro aku mcm mana... stgh jam aku menaip intro ni tp story pasal Flora terrace langsung blum mula lagi... hahahhaa... ok ok...

Aku smpai Flora Terrace pkul 7.45 malam... dah smpai2 tu terus la bergambar dulu sebelum orang ramai... Gambar atas ni kat bahagian luar restoran...

Ni pulak bahagian dalam restoran...

Die punyer deco kat luar dalam restoran aku bagi 4 bintang... sajer tak nak bagi 5 bintang sbb nak simpan satu bintang tu utk diorang tambah baik lagi deco kalau ade... kehkehkeh... tapi serius aku suke sgt konsep restoran ni... nmpak elegen, moden dan berseni... waaahhh... 

Sementara tunggu yg lain smpai... kite possing2 dulu sblm acara makan2 bermula...
 Akiff takut rama2 yg kat dinding tu... hahahhaa... hadoilaaa... mendalah mcm tu pun die takut...

Malam tu boleh plak ade si Ujang ni... padahal tiap hari dok ber what's up... masing2 tak bagi tau pun dpt jemputan ke sini.. tibe2 jer muncul... hahahaha... tgk la gambar atas ni... yg si anak2 tgk kelain... bapak2 pulak yg sebok nak bergambar... 

Ok jom kite tgk menu ape yg dihidangkan malam tu...

Mule2 die hidang 2 menu appetizer...

- Chef Salad -
Siap ade ikan salmon fresh... waaaa... lame giler tak mkn ikan salmon... yg ni sedap... aku bab nak crite mcm mane sedap tu mmg aku tak pandai sbb aku tau mkn jer... kalau aku ambk 2 kali itu mksudnyer sedap la tu... hahhaa...

- Flora Spring Roll -
Ok ok... yg ni serius aku cakap... next time aku nak dtg lepak sini nak makan yg ni jer... aku ulang ambik 3 kali kot... sbb dah kongsi ramai2 kann... nmpak tak senonoh plak nak ambk lbh dr 3 kali... itu pun nsb baik ade Akiff... konon2 ambk utk Akiff tp padahal aku yg ngap... hahaha... mendalah ni mcm popiah tp ade chicken ham dlm tu... ade cheese skali... sos die pun terbaek... ehhh... mmg sedap laa... bkn saje2 nak puji sbb free tp mmg btul2 sedap...

Masuk bab main course... jenuh nak melantak...

- Nasi Goreng Flora -
Sedap nasik ni... tapi aku makan skit jer sbb tkut kenyang... pegi tmpt2 mcm ni mmg nasi paling sikit aku ambk... lauk yg lebih...

- Nasi Serai -
Sebelum tu sorry sbb gambar tunggang terbalik... hehehe..
1st time kot aku makan nasi serai ni... not bad... kena dgn anak tekak aku...

 - Daging Masak Hitam -
Wajib cuba... mmg sedap... berkali2 aku ambk... nasi dlm pinggan dah habis pun aku still dok meratah daging masak hitam ni...

 - Chicken Masala -
Yg ni pun menu wajib cuba... sedap... sedap die smpai tahap aku makan pun rasa tak puas... mcm nak mintak tambah... hahaha...

- Sambal Udang -
Hoiii... ni dah knape smue sedap2 ni... ke sbb blogger datang diorang sajer jamu menu2 yg power2 jer... huh... udang ni mmg aku tunggu jer  smue hbs mkn aku nak ratah tp tak sempat sbb ade orang tu laju2 ratah udang tu lps smue hbs makan... agagaga... its ok...

- Spaghetti Salted Fish -
Atau bahasa mudahnya spaghetti ikan masin... 1st time oiii aku makan spaghetti style mcm ni... aku paling suke bolognese dgn oglio olio... carbonara aku kureng skit... tp bile aku try yg ni aku rasa bolgnese dgn oglio olio masih jadi pilihan aku... bkn yg ni tak sedap tp sbb speghetti ni bagi aku agak kering... rasa ikan masin dia mmg tak dinafikan... boleh jer terima mkn dgn spaghetti ni cuma tekak aku ni suke yg basah2 skit... tapi wife aku mmg suke spaghetti ni... die pakar skit bab2 spaghetti ni... aku blajar mkn mendalah mcm ni pun dgn dia la lps kawin... kalau dah wife aku yg terer masak spaghetti pun dah kate sedap, itu maknanya mmg sedap la kot...

Last skali desert... yeahhh... mmg yg aku tunggu... kalau dah mkn kekdah cenggini harus lah ade desert kan...

-Chocolate Fondant -

Akiff pun excited ade desert comel mcm ni...
Dah nama pun pemanis mulut kan... mesti lah kek pun manis... kek coklat tu dimakan pulak dgn aiskrim vanilla... perghhhh... celet skit dgn coklat cair atas pinggan tu... perghhhhh..... tibe2 terasa manis kek tu ade lagi dlm mulut wpun dah smggu berlalu... hahaha... ok2... over plak... untuk penggila kek dan coklat mcm aku ni agak tak sesuai nak review kek coklat ni sbb asalkan nama kek coklat yg masuk dlm mulut aku smuenyer sedap... hahahaha... tapi kaannn... kalau la coklat yg bhgn dlam kek tu cair lagi kecur air liur kot... mmg dah ade coklat dlm kek tu tp tak ckup cair... mungkin style kek tu mcm tu kot... aku tak sure... tapi still ok... tak mencacatkan rasa coklat kek ni pun...

Ni dok cerite bab makan smpai aku terlupe bab air... hehehe...

Ade 2 jenis pilihan air...  Lily Kiss dengan Blue Lagoon... yg atas ni sah sah blue lagoon sbb colur die biru... yg 1 lagi aku lupe ambk gambar... hehhee... yg tu colur mcm air mata kucing tu... yg tu siap ade mint... Akiff mule2 nak minum tak jadi sbb ade bau mint... tp last2 minum gak... wakaka...

Ohh yaaa... kalau nak tahu.. Flora Terrace pernah masuk Rancangan Jalan-jalan Cari Makan kat TV3 bulan march 2013 ari tu...

Ok dah... jom layan gambar plak...


Gambar dari Facebook Flora Terrace pulak
Antara blogger lain yang hadir...

Korang boleh la try ke Flora Terrace... sesuai sgt nak buat sambutan hari jadi atau celebrate ape2... nah aku bagi alamat...

Flora Terrace,
Jalan Mayang Sari, Off Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur.
03-21810872

Waktu Operasi:
11.00 am - 11.00 pm (Isnin - Jumaat)
11.00 am - 1.00 am (Sabtu)
Ahad TUTUP

Korang tau tak simpang empat besar kat Ampang Park tu...  kat situ kan ade nmpak bangunan UTM Space... korang masuk jalan nak ke UTM Space tu... lps tu rapat jer blah kiri jalan... lalu dpn bangunan Tokio Marine-Life Insurance... lps jer bangunan tu dah boleh nmpak Hampshire Place...


 
Nah gambar last... Akiff tgh pujuk Zafirah... "lenkali kite lepak mkn same2 lagi ehhh...."

Update: Promosi Pakej Terkini di Flora Terrace



Labels: , , , ,