Wall Makeover - Design sendiri wall rumah korang

Rumah aku ni dah lama aku nak buat feature wall... masa cat sblm raya hari tu mmg niat nak buat tp tak sempat... jadinya ruang tamu dgn dining hall umah aku tu 1 colur jer la...

Since aku mmg dah like page Wall MakeOver By Na kat fesbuk... aku dok menatap jer design2 yg die tunjuk kat page die tu tiap hari... smue lawa2... teringin gak nak buat kat umah tp macam mahal jer... mcm tak mampu lagi jer... tp mcm teringin sgt2 jer..

So, nak jadi rezeki aku... 16 Oktober 2013 masa aku masih bercuti raya haji kat kg aku terbaca best offer dari page diorang...


Aku cepat2 sms... tanya kot masih ada lagi offer tu...

Then dah settle smua aku pun set la date dgn diorang utk buat wall makeover kat umah aku tu... awalnya aku ukur feature wall umah aku tu ukuran dia 108 kaki persegi... terlebih skit dari apa yg dijanjikan tp diorang kate ok jer stakat lebih skit2 tu... hehehe... TQ TQ

Tapi berlaku miss communication skit masa dalam proses deal tu... lps dah byr smue dan nak set date... diorang maklumkan kat aku yg promo RM250 yg aku ambk tu hanya untuk design sahaja... tak termasuk cat background... bile dah tau mcm tu trus la aku ni nak naik hangin...

Aku chek blk promo die kat fb mcm gambar atas ni... promo tu tak diterangkan dengan jelas apa yg customer dpt dgn RM250 tu... aku pun takde plak nak tanyer lebey2...

Then bila aku chek blk sms yg aku dpt dr diorang, mmg dgn jelas die tulis RM250 adalah untuk cat design dan background... aku pun call la mintak penjelasan... then die ckp itu kesilapan diorang ms send sms... org lain yg bli pakej promo tu semuenyer die sms betul (design sahaja) kecuali aku yg die tersilap sms... so, aku fight la ckp aku nak jugak background tu dan Alhamdulillah diorang faham akan kesilapan diorang dan diorang sanggup utk menanggung akibat dari kesilapan tu... so. settle 1 masalah...

Then masa utk decide colur dan design plak... ade sikit problem sbb colur yg aku nak takde... aku nak colur merah cili asalnya tp diorang kate sbb diorang dah bersetuju nak cat background tu utk aku so die hanya offer aku colur yg available dlm simpanan die shj... kalau selain dr colur yg die offer tu die akan kenakan caj RM50...

Ok fine... skali lagi aku panas telinga... sorry la ehhh... aku ni mmg jenis kalau aku tahu hak aku dan aku tak dpt apa yg aku sepatutnya dpt mmg aku akan try habis2... tapi aku cube cool dulu dengan mintak list colur yg diorang ade... so, colur yg die offer kat aku masa tu hanya colur Olive Green, Sky Blue dan biru nak purple...

Kebetulan plak Miss Permaisuri ade sebut sblm ni yg die nak colur hijau pucuk pisang utk feature wall dan bila aku google tgk colur olive green ni lbh kurang mcm hijau pucuk pisang gak cuma gelap sikit... so, ok laaa... aku setuju nak colur olive green dan design colur hitam...

So, semalam die dtg nak makeover wall umah aku... aku ingtkan diorang datang at least 2 orang utk siapkan bende ni since die kate hanyer ambk masa dlm 2 jam jer... mmg power la kan... aku ari tu cat 1 hall dgn dining ambk masa 2 hari kottt dari pagi smpai mlm.... wakaka... bila smpai aku tgk brother ni sorang diri jer... fuuuhhh... hebat2...

Die sampai dlm pkul 10 pagi... trus alihkan sofa usang aku tu then start mengecat background...

Ni keadaan sebelum kerja2 dimulakan... colur asal wall aku adalah hijau turqiose...

Pastu die start mengecat... serius... orang dah baise mengecat ni lain dgn kite yg bertahun2 baru nak pegang berus cat... aku tgk die cat lancar jer... aku cat ari tu nak habis 1 wall ni pun mmg semput gak laa... die kjap jer...

Background ni die cat 2 layer... lps 1 layer rest kjap tunggu kering... pastu cat lagi 1 layer... siap 2 layer ni aku rasa tak smpai 2 jam... itu pun sbb nak kena tunggu kering dulu...

Dah siap cat background... tunggu smpai betul2 kering... now masa utk buat design plak... masa tgh lepak2 tunggu cat kering tu sempat la borak2 kjap... die tanyer aku bile last cat rumah ni... aku ckp la baru jer lagi amsa bulan puase ari tu... then die tanyer belance cat ari tu ade lagi tak... die cadangkan design bunge2 yg aku pilih tu buat pakai colur cat yg lama supaya nmpak matching dgn dinding lain... nasib baik balance cat lama aku ade simpan lagi... so, aku setuju dengan cadangan die nak gunekan colur hijau tourquise utk design bunga...

Dalam pada tu sempat la aku tanyer skit teknik2 die nak buat design tu... sblm ni aku dok bayang die akan lukis dan colur... rupenyer takkk... die gune teknik stencil... atau nak mudah faham die gune acuan utk design tu...

Ini lah die stencil bercorak bunga yg aku pilih tu... ade 3 size...

Kemudian die akan lekapkan stencil tu kat wall dan cat...

Bunga tu kena pandai2 la susun supaya jadi design yg menarik dan kreatif...

Asalnya aku mintak design yg mcm ni... penuh kelopak bunga kat penjuru atas dan berjuntai turun ke bawah... tp brother tu ckp design susunan bunga tu boleh tukar2 sesuka hati... so, die cadangkan aku buat lain skit dari yg ada ni... lps die explain design susunan bunga yg die nak buat aku pun setuju jer...

Lepas 3 jam setengah akhirnya siap feature wall aku ni... mohon abaikan keadaan sofa usang tu... bile aku upload gmbar ni kat facebook kakak2 aku sebok dok komen suruh tukar sofa dgn langsir tu... wakaka... sabor laaa... tak sempat duit nak buat skali gus...

Secara jujur mule2 aku takde la rasa design ni cantik sgt... aku lagi suka susunan bunga yg awal aku pilih tu tp lama2 aku tgk makin aku suka plak... kehkehkeh...

Kalau tanya aku berbaloi tak aku bayar RM250 utk makeover wall ni, jujur aku cakap aku puas hati dan rasa berbaloi dgn apa yg aku bayar... tp kalau aku nak buat mcm ni lagi kat wall lain rasanya aku akan buat sendiri kot sbb dah tahu cara2nya... stencil tu boleh jer beli dgn diorang sbb diorang mmg ade jual stencil... blk buat sendiri kat rumah... lebih menjimatkan... tp kalau nak wall yg memerlukan hasil seni mengecat dan melukis rasanya kena suruh diorang buat laa... sbb selain teknik stencil ni, diorang jugak boleh cat wall korang ikut design yg korang nak... nak buat tema spiderman ker... mickey mouse ke... ape2 jer... smue diorang boleh buat... dan 1 lagi yg menarik, kalau korang rasa nak buat stencil corak yg sama mcm cadar bilik korang... juz ambk gambar dan send kat diorang... nnti die buatkan sejibik mcm cadar tu...

Ni contohnya yg aku ambk dr page diorang... cun kann...

Korang yg berminat nak makeover wall umah korang boleh la try ushar2 kat page fesbuk diorang sbb slalu aku tgk ade jer offer2 menarik yg die promo kat situ... yg mana korang rasa berbaloi cpt2 la grab... dgr kate diorang skrg ni tgh nak besarkan biz painting ni... akan masuk expo homedec dan mcm2 lagi... sblm diorang makin dikenali dan semakin grow up... cpt2 la grab sbb bila dah bertambah femes amos nnti tentu2 harga pun akan grow up skali... kannn...

Boleh ushar design2 yg ada kat page Facebook Wall Makeover By Na