Tips Temuduga


Beberapa hari ni blog aku agak slow skit sbb aku outstation... yg mana sempat aku buat auto update aku buat... yg mana sempat aku live update kat mana2 aku buat...

Minggu lepas 3 hari aku kat Sarawak... ke Sibu, Sarikei dan Kapit... jumaat malam aku sampai KL... sabtu sempat rest 1 hari pastu ahad pagi dah ke Kuantan pulak sebab semalam ada meeting kat sana... so, aku pegi awal skit angkut skali Akiff dengan Miss Permaisuri ke Kuantan... merangkap bercuti tak dirancang la kirenyer... hari ni baru masuk office... masuk2 ofic tgk ada surat atas mejaa.. Haaa... sebenarnya aku nak citer pasal surat tu jer tp die punyer intro start mggu lps punyer citer... hahaha...


























Alhamdulillah... aku dapat surat panggilan untuk temuduga kenaikan pangkat... Ya Allah... apa aku nak study ni... ingtkan dah takde lagi merasa temuduga ni... sepanjang hidup aku dah 5 kali aku merasa interview dah smuanya berjaya... wawawa... bunyi mcm membangga diri kannn... hehehe... takde lahhh... aku nak kongsi skit ape yg pernah aku lalui... 1st interview dulu masa lepas SPM sementara tunggu dpt smbung blajar... aku g interview kat Mall... dpt kejer as casher... habis study aku g interview KFC plak sementara nak cari kejer lain yang betul2 ikut kelulusan aku... pun dpt gak kejer... tapi 3 bulan jer kejer KFC... penat giler wehhh... pastu tgk kengkawan yg study sama2 dulu dah masing2 dok sebok mencari kejer yg elok skit... aku pun start bukak paper cari iklan kejer kosong kat firma perunding ukur bahan... 

Alhamdulillah dapat 2 panggilan interview serentak... hari yg sama cuma masa berbeza... sebelah pagi aku interview kat firma perunding ukur bahan kat Kepong... lps interview trus dpt offer kejer situ... tp aku mintak tangguh seminggu... petang aku interview kat sebuah lagi firma perunding kat sebelah KLCC... pun on d spot aku dapat offer dari company tu.... tapi aku pilih yg sebelah KLCC tu sebab dekat dgn rumah aku kat Cheras walaupun offer dari company kat Kepong tu lagi lumayan...

Baru 9 bulan kejer kat company tu aku dapat panggilan interview untuk kejer goverment... masa tu hampir 1 kelas batch aku dpt panggilan interview... cuak gak laa... sebab ramai bebenor yg dpt panggilan interview ni... utk kejer goverment ni mmg aku tak prepair langsung untuk pegi interview sbb masa tu aku dah suka dgn kejer aku kat company tu... lagi pun tarikh interview tu jatuh sehari sebelum company trip ke Kuching... itu yg berat jer nak g interview... tp mak abh aku paksa suruh pegi gak... so, aku pegi...

Berkat doa orang tua aku akhirnya aku dpt tawaran kejer goverment... dlm ramai2 budak kelas termasuk yg pointer power2 tu, aku dgn 2 org lg kwn aku yg dpt kejer tu... masa dpt tu serius aku tak happy langsung sbb aku tak tahu nak terima ke tak... bagi aku company aku kejer tu mcm best sbb slalu buat trip bercuti utk staff... hehehe... bayangkan dlm 7 bulan 2 kali company trip aku follow... sekali ke Kuching fully sponsored dan 1 lagi ke fraser hill... dan next trip sepatutnya ke Korea tp aku tak sempat pergi sbb dah resign masuk kejer government... huhuhu...

Ni kali ke seterusnya nak kena interview kenaikan pangkat plak ni... tapi aku tak tertekan dgn interview kali ni sebenarnya sbb aku tak mengharapkan pun kenaikan pangkat tu... kalau dpt dikira bonus utk aku... kalau tak dapat pun is ok...

Dengan pengalaman aku beberapa kali interview ni, aku nak share skit beberapa tips yg aku rasa mungkin ia faktor yg memberikan keputusan yg positive kat aku...

Tips menghadapi temuduga interview...

Penampilan harus selesa, kemas dan bergaya... selesa tu penting sbb kalau pakaian ko cantik dipandang tp ko sendiri tak selesa pakai nnti konfiden level ko akan jatuh....

Kesihatan diri tu kena jaga... bayangkan kalau hari interview ko kena selsema... sapu tangan tu memanjang jer kat tangan... huhuhu...

Kebersihan diri... haaa... ni kena ingt... jangan lupa trim bulu hidung... hahaha... kadang2 tu kite terlupe... panel tgk muke kite die nmpak jer bulu hidung tersembul keluar... eeeee... tak senonoh... pastu kuku kena pendek... rambut kena kemas...

Dannnn

Paling penting adalah cara komunikasi... jangan nak neves sangat... cara percakapan kite tu yg sebenarnya tarikan utama berbanding bende lain... suara jgn nmpak sgt kite tu neves... jawab pun bersahaja ckup tp penuh etika... jawab ape yg die tanyer... jgn nak melalut kelaut sgt... kang die ingt ko tu kaki temberang plak... jangan sesekali cakap tak tahu.... ape bende yg die tanyer sebolehnyer jgn jawab tak tahu atau diam membisu... even die tanyer soalan yg btul2 ko tak tahu pun ko still kena bukak mulut dan jawab... aku bagi contoh... katakan dia tanya perdana menteri Malaysia sekarang sape... katakan ko mmg takde idea langsung sape ko nak jawab... ko jwb cenggini... "tan sri ape ekk nama dia... sorry... time2 camni boleh plak saya lupe padahal baru tadi dok baca paper citer pasal die..."... haaa... contoh la kannn... hahahhaa... ape yg aku nak smpaikan sbenarnya ko jgn membisu... kalau ko serius tak tahu ko juz jawab ko tak ingt... bukan tak tahu...

ok la kot... tu jer aku nak kongsi... kalau nak dpt info-info atau tips lain korang try google kot jumpe article dari pakar2 pulak... ni aku bg juz berdasarkan pengalaman aku jer... takde cilok mana2 buku...


Published with Blogger-droid v2.0.10