Perkongsian Pengalaman Nyaris Ditipu

Ni berlaku kat aku tadi... mule2 aku dpt call dr nombir 03-2052****... aku tak jawab...

Pastu skali lagi aku dpt call dari 03-2054****... katanya dia dari MBSB... sbb aku ade pernah buat loan dgn MBSB... masa dia call aku tadi die ade sebutkan nama penuh aku dan jugak umur aku kononnya die ade butiran peribadi aku...

Mule2 aku malas nak layan sebab aku tau sangat diorang ni mesti nak promote insurance... tapi die ckp die bkn nak promote tapi nak bagi aku cek bernilai RM900++ kerana ambk insurance dari diorang masa nak buat loan dulu... ini katanya faedah yg aku dapat dari insurance aku tu... mmg aku faham untuk setiap loan yg kite buat akan dicover oleh insurance masa mula2 buat loan dulu... sbbkan tu aku layankan jugak panggilan tu sbb bunyi mcm lojik jer kan...

Then masa penerangan tu die cakap yg aku akan dpt RM900++ atas faedah dari insurance yg aku ambk... then die terangkan skali lagi pasal insurance tu... katanya insurance yg aku ambk ni adalah dicover oleh AIA Takaful dan apa2 berlaku kat aku contoh kemalangan ke ape ker bile warded akan dicover oleh insurance ni dan bkn itu jer malah aku diberikan wang pampasan RM200 bagi sehari aku ditahan di wad... let say aku kena warded 7 hari makanya aku dpt la duit poket RM1,400... bla bla bla bla die citer pasal insurance tu... pastu aku ckp yg aku tak nak dgr pasal ape yg die cover tu... aku nak tau faedah dari mane yg aku dpt smpai die nak bagi cek RM900++ tu...

Then die sambung story lagi katanya RM900++ tu datangnya dari 2 jenis bonus iaitu bonus yg pertama dari bla bla bla bla bla.... amount yg aku dpt ni bergantung kpd nilai caruman insurance aku... lagi besar aku mencarum lagi banyak la aku dpt... bla bla bla bla... kemain seronok die citer... nak nyampuk pun susah...

Then aku ckp kalau nak bg cek bagi jer laa... pos jer ke alamat aku... kan dah ade segala butiran aku... tak perlu nak story2 dlm phone bagai... pastu die ckp polisi diorang nak kena pastikan pelanggan faham dari mana datangnya faedah tu... so, aku ckp kalau nak hantar cek tu hantar sekali dgn statemen yg jelas mana dtgnya amount yg die ckp tu... ni sebut kemain tp aku takde rekod dlm tangan tak gune gak... mana la nak faham kann...

Then aku ckp aku dah taknak ckp lagi dah... ade hal... kalau nak bagi chek tu juz pos jer...

Die kate ok tp sblm tu die nak sahkan dulu butiran diri aku utk hantar sijil tu kat aku... tibe2 plak die sebut sijil... tadi sebut cek...

Aku tanyer die plak sijil ape yg die nak hantar... kate nak hantar cek... die kate sblm nak bagi cek die kena bagi dulu sijil tu sbg bukti penerimaan utk faedah ni... then terus die mintak maklumat diri aku utk pengesahan sebelum die hantar sijil yg die maksudkan tu...

Die mintak alamat aku utk penghantaran... aku kate sepatutnya die dah ade alamat aku... knape perlu mintak lagi... tadi kate dah ade butiran peribadi aku segala bagai kannn... die kate ni utk tujuan pengesahan shj... takut smpai ke tmpt lain plak...

So, aku mintak die bacekan alamat aku sepertimana butiran peribadi aku yg dikatakan ada kat dia tu... biar aku yg sahkan betul ke tak alamat tu... pastu bleh plak die jawab kate polisi diorang aku yg kena sebutkan alamat dan diorang yg sahkan... bkn die yg sebut then kite sahkan...

Sbb dah makin mengarut, aku ckp kat die nnti aku call MBSB dulu utk chek bende ni... kalau btul, ok laa... aku mintak nama dia dan dia sebutkan nama dia sebagai Zulkifli... silap plak aku tak mintak no staff die tadi... huhuhu... pastu die bagi no 03-2056**** utk aku chek betul ke tak...

Tadi aku call MBSB.. aku bkn call no yg die bagi tu tp aku call no yg ada dlm website MBSB... diorang kate no telefon pejabat MBSB hanya bermula dgn no 03-2300, 03-2082 dan 03-2096 sahaja.... kalau 03-2054 atau yg lbh kurang mcm tu mmg bukan diorang... Grrrr....

Nmpak tak mcm mane diorang try utk kite subscribe insurance diorang tu mcm mane... tadi aku sajer try call no yg die bagi tu 03-2056**** dan ternyata itu dari agensi insurance AIA Takaful... dan untuk makluman, MBSB tak pernah ade agent insurance lain selain Takaful Malaysia dan Great Eistein...

So, hati2 la kengkawan smue ehhh... sbnrnya melalui rakaman penggilan telefon pun dah boleh dijadikan perjanjian utk kite ambk insurance diorang... so, next time jgn suke2 hati nak bagi butiran diri korang walaupun hanya alamat...