Beza Teksi cina vs Teksi Melayu

Hari ni awal2 pagi aku dah kluar rumah... cab yg selalu ambk aku tiba tak kurang seminit atau tak lebih seminit... klau dia tersampai awal pun biasanya dia akan diam jer dlm teksi tu... tepat jam yg aku mintak dia dtg br dia call bg tau dah ada depan rumah...

Tiap kali nak guna cab mmg aku akan call Jimmy si driver teksi kat rumah aku ni... Jimmy ni orang cina... sbnrnya byk teksi melayu kawasan rumah aku ni tp dah jadi 2 kes kat aku sbb tu aku tak naik teksi melayu lagi dah...

Entry ni bkn aku nak racist sgt cuma aku nak share pengalaman aku... kes 1 bila aku jumpa abang teksi sorang ni dan tanya dia boleh tak hantarkan aku ke KLIA pkul 6 pagi esok. Mulanya dia kata boleh... esok pagi aku tunggu smpai 6.30 tak smpai jugak... aku call dia kata on d way... g hantar anak sekolah dulu... menyirap aku dgr... tp takpe aku tggu gak smpai pkul 7 sbb tkut nak pggil teksi lain kot lg lmbat since die kate dah on d way kann... pkul 7 aku call die bg tau jln jem nak patah balik... arghhh.. giler btul... aku naik naik flight bkn nak g kejer... flight bkn boleh main tunggu2... trus aku bergegas ambk moto g jln besar dan cari teksi... dah dpt teksi pggil diorang dtg rumah hantar moto pastu ke KLIA... mmg pecah peluh aku pagi hari... panas hati pun ye gak...

Kes 2 dgn driver teksi melayu gak... takda masalah pasal timing... smpai on time... tp bila dah smpai airport time aku nak bayar aku mintak la resit... dia tanya utk claim ke... aku jwb la yer... dan dan time tu die upkan harga... deal awal2 masa call sehari sebelum dia kata RM80 tp lps dah tau aku nak claim trus dia mintak RM120... nmpak tak keji die... katenyer aku tak rugi pun sbb byk mana aku kluar duit byk tu gak aku dpt claim blk... grrrr...

Sejak dari situ smpai skrg tiap kali aku nak ambk cab mesti aku call Jimmy... peramah, tepat janji dan tak ambk kesempatan... ada skali tu Jimmy tak dpt nak hantar aku ke KLIA sbb dah ada org booking die nak ke KL Sentral then die mintak kawan die bawak aku ke KLIA... nmpak tak cara diorang jg kita mcm mana... beza sgt kann...

Aku bkn nak kutuk pemandu teksi melayu sbb abah aku dulu pun besarkan aku dgn hasil dari memandu teksi tp kenape la orang kite ni mcm tu eh... sedih rasanya... klau boleh mmg nak jer support org melayu tapiiii...... (korang smbung sendiri... dah faham kannn...)

Walaubagaimanapun tak smue pemandu teksi mcm tu tp sbbkan ada sejemput yg mcm tu buat merosakkan teksi melayu lain yg bagus2 kat luar sana tu...

Published with Blogger-droid v2.0.10