Tips bergambar di Trick Art Museum

Entry lepas aku dah tayang gambar ala2 3D kann... yg tak tahu menahu sile klik sini dulu...

Entry kali ni aku nak share skit tips kalau korang berhajat nak pegi bergambar kat situ...

1.. of coz la kena bawak camera kannn... kalau nak bergambar gune hp pastikan batery hp tu ckup... jgn jadi mcm aku... Blum habis bergambar batery dah kong... Gggrrr... aku ingtkan skit jer gambarnya... rupenyer banyak... huhuhu...

2... jangan nak rushing masa masuk situ... kang apa pun tak jadi... mcm biasa bile tmpt2 jd perhatian ni mesti org ramai kann... so, nak bergambar tu kena la take turn... kalau korang rushing nnti gambar jd tak cun...

3... Pastikan tiap gambar yg korang ambk tu tak termasuk dgn gambar2 org lain... kang ade plak nmpak tangan org ker... kaki orang ke... byg2 orang ker... spoile kan gambar jer smue tu...

4... possing jangan nak malu2 alah sangat... kalau korang g bergambar situ pastu berdiri tegak mcm tiang kat sebelah wall painting tu mmg nak kena penampar dgn aku letew... ingt nak ambk gambar passport ke? Pastikan korang cukup gedik utk bergambar kat situ... muahahaha... tak perlu nak malu2 sgt... smue yg bergambar situ kena beraksi...
Nampak tak aku over acting disitu... padahal tak jadi pun... kahkahkah...

5... Angle adalah aspek terpenting dalam seni bergambar kat sini... jgn main bedal jer... kat situ ade sample gambar... refer gambar situ utk tau angle yg terbaik...
Nampak tak gambar atas ni... cousin aku tolong ambikkan... suke2 hati jer kat mane2 angle die nak hambek... sepatutnya gambar yg terhasil akan nmpak seolah2 aku terkurung dlm belon tu... tapi apa pun tak boley... siap nampak laluan blakang miss permaisuri tu... grr...

6... Flash dan bayang2... korang yg guna cemera DSLR atau cemera yg ada flash tu... elok simpan jer flash tu sbb bayang2 yg terhasil dr flash tu akan mengganggu hasil 3D gambar... setiap wall painting tu dah ade pun sportlight yg akan membentuk bayang kat gmbar tu...
Korang perhatian gambar kat atas ni... nmpak tak kat mane sport light tu... spatutnya dlm gambar ni tak perlu pun nmpak sport light tu... aku sajer bg nmpak sbb nak tunjukkan sample kat korang... (padahal aku tak prasan pun ms ambk gambar ari tu... sbb tu tersnap skali dgn sport light...  kekekeke...)
Dalam gambar atas ni jugak korang perhatikan bayang2 kuda dengan bayang2 miss permaisuri... nmpak selari kannn... kalau gune flash mungkin byg2 miss permaisuri dah jadi lain dah... byg2 kuda tu plak mmg painting kat wall tu...

7... Detail2 yg berkaitan dlm painting tu pun kena ambk berhatian gak... contoh mcm kat bawah ni...
Cube tengok gambar kiri dan kanan... nmpak beza dia... painting yg blah kanan gambar tu sebenarnya yg membuatkan gmbar ni 3D... so, kalau termiss mcm dlm gmbr kanan tu... tak brapa menjadi la kann...

8... Gunekan budak kecik untuk menghasilkan gambar yg lebih menarik... tak percaya tgk jer gambar2 yg aku ambk... yg mane ade Akiff nmpak menarik jer... yg xde Akiff mcm biase2 jer... huhuhu...

Okeh.. tu jer tips yg nak aku share... kat bawah ni gambar2 yg tak jadi...

Yg ni aku konfius sbb tak tahu angle yg btul...

Gambar ni nmpak mcm aku merangkak... gmbr yg lbh menjadi boleh tgk sini...

Yg ni pun tak jadi... sepatutnya ambk gmbr dr arah depan... bukan serong mcm ni... pastu possing pun kena follow mcm yg lukisan tu...

Hmmm... ok laa... korang yg pegi bergambar kat muzium ni nnti jgn lupe tggalkan link entry korang kat sini... aku nak ushar...


Labels: , , , ,