Kesian bila budak demam dan batuk kahak

Dah 3 hari Akiff demam... mula2 demam biasa jer... start hari jumaat malam... masuk hari sabtu dah start batuk sikit2... pastu start berkahak plak...

Sabtu pagi aku berpusing2 cari klinik...

1st klinik aku pegi klinik yg baru bukak dekat rumah... tp nurse situ mcm bengong la plak... aku nak gune insurance card tp die kate tak boleh sbb insurance tu utk hospital jer... grrr... aku cakap kat die yg insurance ni utk klinik jer...

Ce tgk kad atas ni... yg atas tu utk rawatan kat klinik panel... PRUclinic care... aku mmg ambk due2 ni utk Akiff... story mori pasal due2 kad ni aku dah citer kat sini... sile klik

Berbalik kpd 1st klinik yg aku pegi tu... lps aku explain kat die itu ini... die kate ok tp nak chek dulu diorang ni panel utk prudential ke tak... biase ade tampal sticker kat dpn klinik tu tp sbb klinik ni baru sbb tu aku try jugak tanyer kot2 die blum tampal sticker tu... lps die ambk masa hampir 10 minit chek, last2 die kate tak boleh chek... network down ke ape ntah... aku pun blah dr situ...

Aku ke klinik no 2... yg klinik ni mmg Akiff penah dpt rawatan kat situ dulu.. penah pakai pun kad insurance tu kat situ... so, xyah dftar2 lagi dah... sng skit... tapi bile smpai situ nurse situ plak cakap doctor takde... doctor masuk pkul 2 ptg nnti... masa tu baru pkul 10 pagi... gilerrrr... dah tau doctor takde knape bukak klinik... ini pun 1 hal... tak faham aku...

trus la kitorang blah dari situ cari klinik lain plak... ade 1 lg klinik yg aku tgk punyer la ramai org tp sbb dah terang2 dpn klinik tu ade sticker PRUclinik Care kitorang masuk jer laa... lps dftar dan tunggu dlm 20 minit br dpt masuk jumpe doctor...

Selesai smue... dpt la ubat demam, batuk, sesema dgn antibiotik...

Blk umah Akiff mcm biasa... lps kena ubat die sihat... pastu start nak demam blk... bagi ubat lagi... sihat plak... lama skit die nak demam lagi... n then smlm die start batuk pakej skali kahak... byk plak tu...


Mlm smlm die dah rimas sgt dah... tiap kali batuk mesti nangis... yer laa... kalau kite pun rimas gak sbb kahak dok sangkut kat anak tekak tu kann... dah tak sng hati sangat aku pun bawak la Akiff ke klinik tu lagi skali... jumpe doctor then die bg ambk nabuliser... dah kena sepam nab baru lega skit... balik trus tido... nmpak lapang skit dada dia... aku risau kalau tiba2 die sesak nafas jer sbb kahak tuu...


Smlm pkul 1 pagi badan die panas balik... naik smpai 39.1c... cuak gak aku... kami laki bini trus bukak baju die then jelum die dgn air... dr kpala smpai ke kaki... pastu suhu die start turun blk... aku mmg ade standby ubat bontot tp sebolehnyer aku takmo gune ubat bontot sbb docter ckp ubat bontot tak bagus sgt kalau selalu sbb ubat tu by pass jantung... tp kalau dah suhu panas cecah 40c mmg terpaksa bg jugak sbb takut kena sawan...

Pagi ni nmpak mcm dah ok tp tetap kena bg ubat ikut time... takut dtg blk demam tu... huhuhu... get well soon yer Akiff...