Merdeka Hunt - Games

Dah bace ker entry aku cari harta karun  dengan Ben Ashaari??? Klik sini kalau belum...

Alkisah mcm mane aku boleh terjebak dengan Merdeka Hunt anjuran MaTiC ni adalah atas pelawaan bro Ben sendiri... kalau tak aku pun tak tahu menahu pasal mendalah ni...

Sepanjang Merdeka Hunt ni ada 10 chek point yg kena lalu... setiap chek point dinamakan dengan nama tokoh2 pahlawan negara... untuk tahu chek point mana yg nak kena tuju haruslah selesaikan dulu trivia yg diberikan dalam sampul tugasan...

Ni contoh sampul tugasan pertama... korang tgk sendiri ayat yg die tulis tu... guna bahasa symbol apa ntah... tekanan jiwa jugak nak translate mendalah ni... kod terjemahan die dah bagi kat bawah tu tp berpinau jugak la mata nak translate... 

Aku bagi 1 contoh utk chek point ni k... lepas dah translate ayat bahasa 'batu kapur' tu akhirnya baru faham soalan dia...

"NAMA SEBENAR BELIAU IALAH ABDUL RAHMAN BIN TUANKU IMAM NUH DAN BELIAU BERJUANG MENENTANG PENJAJAH BRITISH DI SEMANTAN PAHANG BELIAU PERNAH MENJADI ANAK ANGKAT BENDAHARA ALI DAN RAKAN SEPERMAINAN SULTAN AHMADSEMASA MUDANYA"

Haaa... dah dapat translate ni... teruuus lari cari chekpoint yg namanya menjawab kepada trivia yg ditranslate tu... jawapannya adalah Dato' Bahaman... dah jumpa chek point yg dimaksudkan tu kena bacakan kat official petugas yg dah menanti kat situ... kalau betul chekpoint yg dicari tu baru la die bagi sampul seterusnya... kalau salah kena la cari chek point yg sebetulnya... dalam sampul seterusnya tu ada tugasan fizikal yg perlu buat... 

Lepas dah selesai tugasan fizikal tu baru teruskan dgn sampul chek point seterusnya... kena translate lagi... kiranya ada 10 sampul yg tulisan mcm kat atas tu nak kena translate... hohoho... dah translate cari lagi chek point yg memberi jawapan kepada trivia seterusnya... setiap chek point ada tugasan fizikal yg perlu disettlekan...

Meh aku story setiap tugasan fizikal tu ehhh...

Aku dengan Ben agak slow mule2... terhegeh2 nak translate ayat tu... lps dah hbs translate nak mencari chek point plak 1 hal... blasah jer try n error chek point mane yg jumpe... menonong jer kitorang berlari cari chek point padahal kat blakang kertas tu dah tulis klue lokasi chek point... hahaha... patut la yg lain lajuuu jer... cisss.... hahaha...

Tugasan Chek Point 1...
Ping Pong Sprinter Challenge
Yg ni kitorang dapat alihkan 5 biji bola ping pong jer... aku 2 biji... ben 3 biji... hahaha... fail bab chopstick ni... nak pegang tu takdahal sangat... tapi bila dah lari separuh jln mesti terlepas... arghhhh... dah kena start mula balik...

Tugasan Chek Point 2
Flour Seekers Challenge
Masa ni kitorang masih belum tahu lagi yg ada klue lokasi chek point kat blakang kertas... so, masih lagi menonong jer cari chek point... hahaha..

Tugasan kali ni kena main kotor... tiup tepung... tugasan ni kitorang fail sbb Ben tak jumpe key chain yg dicari tu... die dah kluarkan 5 key chain tapi masih bukan key chain yg bertanda... aku berjaya kluarkan pada key chain yg ke 4... klik sini kalau nak tgk gambar zombi penuh tepung... hahaha...

Tugasan Chek Point 3
Zig Zag Ball Challenge
Tugasan kali ni agak senang... nasib baik ade perut nak park bola... hahaha...

Tugasan Chek Point 4
Drunken Master Challenge
Utk cabaran kali ni bagi aku agak mencabar gak... sbb cecair istimewa yg dimaksudkan tu adalah budu pekat yg dicampur milo... buweeekkk.... dah la aku 1st time mkn budu... serius aku tak pernah mkn budu sblm ni walaupun pernah blajar kat Kelantan 3 tahun... kali ni hambekkk rasakan... bukan takat cicah sikit2... tp minum segelas budu wehhh.... rasa budu tu boleh rasa smpai ke petang kowt... kesan dia, aku cherry berry lps balik rumah... nak kentut pun tak brani sbb takut bersepai... hahaha.... gilossss....

Tugasan Chek Point 5
Sudden Death Challenge
Dalam cabaran ni kitorang kena jawab soalan... soalan untuk Ben ialah tahun bilakan Jepun menawan Perak?... hah? Hambek ko... Soalan untuk aku plak ialah siapakan yg cipta wikipedia... giler punyer soalan... hahaha...
Dendanya kitorang kena pilih dan mkn salah satu dari 3 mendalah ni... tak boleh pilih benda yg sama... so, aku pilih mkn peria dan Ben pilih bawang putih... huhuhu... nsb baik ben baik hati bagi aku pilih dulu... 

Tugasan Chek Point 6
Blow Bean Challenge
Huhuhuhu... kitorang fail utk cabaran ni... aku tukang sumpit, ben pegang bekas... susah giler kowt... jarak kalau dekat ok la jugak... dah la jauh... kuat sikit ntah kemana2 peginyer kacang tu... dlm seminit tu dapat masuk sbijik jer kacang dlm bekas yg Ben pegang...

Tugasan Chek Point 7
Blast Off Balloon Challenge
Yg ni agak susah beb... sebab belom yg die bagi bukan belon yg nipis murah tu... tapi jenis belon tebal yg mahal tu... dlm belon tu plak diorang letak tepung... melethop jer belon tu, putih la muke kow... dah la tak boleh cubit belon tu bagi pecah... lps belon ben pecah, aku dah cuak sebab belon aku dah besar gedabak tp tak pecah2 lg... dah la cuak belon tu nak meletup kat mulut... pastu diam2 aku cubit belon tu bagi pecah... hahaha... nasib baik diorang tak perasan...

Tugasan Chek Point 8
Twin Limbo Rock Challenge
Dalam cabaran kali ni kena main limbo rock dengan tangan dan kaki diikat bersama2... tahu tak limbo rock tu mcm mana... alaa... yg lalu bawah kayu dengan badan lipat kebelakang tu... tak boleh tunduk ke depan...
Mcm ni la lebih kurang... tp diorang ni mcm mengelat jer lebih... huh... tapi kata org yg jaga limbo rock ni.... masa kitorang adalah yg terpantas stakat rekod diorang... tak tahu plak kalau peserta lps kitorang buat lagi pantas lepas tu...

Tugasan Chek Point 9
Open Sea Dive Challenge
Cabaran menyelam ni jangan tertipu plak ehhh... bkn kena menyelam dlm kolam pun... cuma masukkan kepala dlm bekas berisi air... ekekeke... dlm bekas tu ade guli dan keychain... ade banyak keychain... lebih kurang mcm cabaran tepung tu jugak... masa kat cabaran ni kitorang tak pakai google pun... mengganggu jer... dan masa kitorang adalah yg terpantas jugak...

Tugasan Chek Point 10
Oily Eggs Movers Challenge
Cabaran terakhir ni agak mengarut skit... ikutkan tak boleh tgk belakang masa nak ambk telur guna senduk tu tp kitorang blasah tengok jugak sebab peserta yg sebelum kitorang tengok tak kena tegur pun... time kitorang boleh pulak penjaga tu tegur suruh tgk depan... no no nehi nehi... kitorang tengok jugak... Ben siap sound orang tu... time orang sebelum kami boleh jer ko bagi diorang tengok tapi turn kitorang ko tak bagi tengok... cisss.... diam trus orang tu... ahhh... gasak laa... kitorang buat jer janji siap...

Akhirnya berjaya jugak habiskan Merdeka Hunt ni... start pkul 10 pagi... habis dekat pkul 1 tengah hari gak... nampak mudah jer cabaran die tapi yg buat lame tu sebab nak translate bahasa symbol tu la...

Pemenang bukan sahaja ditentukan dengan team mana yg sampai penamat dulu tp diambil kira juga markah dalam cabaran yg dibuat... kalau gagal cabaran maka takda markah langsung... kalau berjaya dlm cabaran die akan tgk pulak masa yg terpantas bagi setiap cabaran...

Agak2 kitorang menang ke tak? hehehhe... next entry la aku update pasal pemenang ni... hahahaha...