Akiff bakal jadi abang?

Haaa... nampak tak? Ade bayang2 mcm double line kat situ... maksudnyer, Akiff bakal jadi abang la kannn...

Pagi sabtu lepas Miss Permaisuri mengetest ujian kehamilan gune mendalah mcm kat atas ni dah hasilnya adalah positif... aku agak happy jugak sbb memang start bulan april hari tu kitorang dah stop planing and try to conceive... Alhamdulillah mcm ada sinar utk kami tambah ahli keluarga...

Tapi yg menjadi tanda tanya adalah start puasa hari tu miss permaisuri period tak habis2 lagi... dah lebih dari seminggu... tak pernah pulak jadi mcm tu... biasanya ngam2 seminggu dah habis... tapi kali ni katanya darah yg datang tu sikit2 jer... mcm main2 jer... bkn mcm kebiasaan... sbb rasa lain mcm, die mintak aku belikan pragnancy test... dari situ la yg boleh timbul rasa nak mengetest...

Test dah positif tapi period still tak habis2 lagi sehingga hari ni, pelik nih... call tanya mak aku dengan mertua aku, diorang cakap kadang2 mmg ade kes orang ngandung tp still dtg period... Sebab tak puas hati, kitorang decide nak g chek pakar puan... sabtu ahad berpusing2 kitorang cari klinik pakar puan tapi smue suruh datang hari isnin...

Pagi tadi kitorang ke Klinik Alam Damai....

Smpai situ dalam pukul 9.30 pagi... ramai giler orang... ini memang klinik pakar wanita dan jugak klinik keluarga... die campur skali... sbb tu ramai orang...

Dah dapat masuk jumpe doktor... lepas dah crita itu ini... dokter pun scan...

Masa scan tu dokter tu explain itu ini... dan terkejut gak aku bile die cakap dalam rahim kosong... takde ape... aikkk...

So, dah scan tak nampak... die nak comfirmkan betul2... die nak scan melalui bawah plak... kali ni aku tak bleh tgk la kann... bile dah scan detail melalui bawah, still dalam rahim kosong katanya...

Menurut dokter tu... ada 2 kemungkinan...

Pertama; darah sikit2 yg kluar yg wife anggap sebagai period tu adalah turun darah disebabkan pragnant... dan ada kemungkinan dah berlaku keguguran dalam tempoh tu.... yer.. menurut miss permaisuri, ada skali masa hari ke 10 period tu ada kluar darah yg lebih byk dan pekat skit dari hari lain... tapi bile chek tak nampak plak mcm daging2.. juz mcm darah pekat beku yg kecik... so, kemungkinan masa tu lah berlaku keguguran... mungkin kandungan terlalu awal lagi... sbb tu takda daging2 bagai...

Kemungkinan kedua adalah; hamil luar rahim... ini yg paling membimbangkan... aku ade google sebelum g klinik... agak mengerikan kalau berlaku kehamilan luar rahim... tetap kena gugurkan jugak... silap haribulan kena buang kilang telur sebelah... huhuhu....

Tapi menurut dokter, kemungkinan besar dah gugur sebab biasanya kalau hamil luar rahim ni  akan rasa sakit sangat kat bahagian bawah perut... miss permaisuri takda plak rasa sakit2 tu... malah masa scan melalui bawah tu pun patutnya akan rasa sakit kalau hamil luar rahim... tp miss permaisuri steady jer... takde rase sakit pun...

Tapi sebagai langkah berjaga2... dokter tu bagi surat utk refer kat HUKM... kalau dlm masa 2 minggu ni tiba2 rasa sakit pawah perut... terus g HUKM bawak surat tu... kalau dalam masa 2 minggu lagi takda rasa apa2.. die suruh chek pragnancy test lagi skali... mungkin dah jadi 1 line... skrg masih 2 line sbb baru gugur jer...

hmmm... kami redha jer... belum rezeki kami lagi utk tambah ahli keluarga... lepas ni nak kena teruskan usaha malah nak lipatgandakan usaha lagi... hoyeahhhh.... wakaka...

oh yaa... teringat masa sehari sebelum puasa... kiranya sehari sebelum 'period' datang... wife ada makan nanas kat kg... kan org cakap kalau orang ngandung buah paling pantang makan adalah nenas... mungkin tu puncanya... tp kitorang tak salahkan nenas tu pun... cuma pengajaran yg diambil adalah Miss Permaisuri adalah dilarang keras makan nenas dalam usaha nak dptkan baby ni... tkut berulang lagi mcm ni....