Kucing punya hal jer kowt!!!

Petang semalam dalam pukul 5.30 aku baru smpai rumah... masa tengah park motor aku dengar bunyi kucing meraung mcm tersepit jer... kuat plak bunyi tu... aku pun cari la kat kawasan tu... tiba2 aku nmpak sekor kucing atas dahan pokok yg agak tinggi... merayu2 nak turun...

 kehkehkeh... ko ni cari masalah btul la kucing wehhh... yg ko panjat tinggi2 buat ape... pastu kecoh mintak tolong orang nak turun... mule2 aku nak buat derk jer...
Pastu datang sorang abang ni... jiran tingkat 4 atas rumah aku... abang ni baru balik ambk anak die balik skolah... die pun mcm nak tolong kucing tu...

"sini.. sini... turun kat sini... rendah skit.."

Hahaha... ampeh... mcm tu jer die nak tolong..

Pastu kucing tu merajuk ke hape ntah... die merayau smpai ke ranting hujung... dah bergoyang2 ranting tu... risau gak aku kalau die jatuh... tinggi giler kowt... ade la dlm 2 tgkat bangunan...

"haaa... terjun... terjun... terjun kat situ..." Abang tu suruh kucing tu terjun lak... giler ke hape...

Dah usaha pujuk tak berhasil... abang tu pun ajak anak die naik rumah... aku pun naik skali laa... masa nak naik rumah tu sempat la aku tegur dan borak2 jap dengan abang tu... die kate kucing tu dari petang semalam kat atas tu...

Hoh!!! Terkejut aku dengar... patut la die meraung2 kat atas tu... mesti takut dengan lapar giler tu...

"Bah... ambk la cepat... die tak pndai turun tu..." kata anak abang tu masa kitorang tgh naik tangga...
"alahhh... biarkan die... die naik pandai mesti turun pun pndai tu... nnti die turun la tuu..." kate abang tu...

Cisss... siot jer kann... aku masuk jer dalam rumah terus aku buat Emergency Call... mintak bantuan...

Pastu diorang ambk report dan butir2 diri aku lengkap dengan alamat smua skali... pastu die smbungkan kat JPAM... (Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia)

Bila dah dpt cakap dgn pegawai JPAM tu... kena ulang lagi skali buat report... cuma butir2 diri tu die hanya nak pengesahan jer... agak leceh gak sbb mungkin diorang ni taknak terkena panggilan hangit kowt... wakaka... yer laa... hal kucing atas pokok jer kowt....

Pegawai tu cakap aku kena ada masa diorang dtg... so, kena la aku tggu situ... untuk pengetahuan, aku buat pggilan tu dlm pkul 5.40 mcm tu...

Kelam kabut la aku g ambk Akiff kat rumah pengasuh pastu trus balik... takut nnti diorang smpai aku takde kat situ lak...

Pkul 6.45 petang tak jugak smpai... time tu hujan tgh lebat giler skali dgn ribut petir bagai... aku kat dlm rumah ni tak senang duduk... kjap2 aku kluar tgk kucing tu... kesian die... diam jer kat atas pokok tu.... 
aku repeat call skali lagi... kali ni aku call pejabat aduan JPAM terus sbb sblm tu diorang ade call aku utk tanyer psal lokasi sbb nak hantar bantuan dari cawangan terdekat... so, aku call no tu balik la... pegawai tu cakap diorang datang lambat coz ade kes ular kat kawasan lain nak kena uruskan... diorang kena utamakan utk kes kritikal dulu... so, ok laa... aku xde la nak hangin ke ape ke kan... 

Dalam dok tunggu tu, aku teringat yg kat rumah takde ape aku nak bg mkn kat kucing tu nnti... so, tgh hujan tu aku kluar jln kaki g kedai bli makanan kucing dalam tin...

Dalam pkul 7.45 mcm tu baru la bantuan smpai... diorang tanyer aku tu kucing aku ker... aku jawab la bukan... aku pun tak tahu sape tuan kucing tu... tp nmpak mcm bertuan sbb kucing tu bersih jer...

Ade la dlm 10 minit petugas2 JPAM tu dok bincang mcm mane nak turunkan kucing tu... kucing tu plak dah nmpak ramai2 org kat bawah lagi kuat lak die nangis... masa ni hujan baru brenti... pokok lak basah dan licin... agak susah diorang nak panjat... mule2 diorang nak gune batang yg cangkuk kat leher tu pastu tarik bawak turun tp nsb baik tak jadi gune mende tu... last2 die panjat gak gune tangga wpun kucing tu jauh kat atas lagi...

Sebenarnya tangga 10 kaki yg JPAM pakai tu tak cukup tinggi nak ambk kucing tu... tapi masa petugas tu panjat tangga nak ambk kucing tu... kucing tu mcm terdesak sangat nak orang slamatkan die... boleh plak die datang dekat dan turun skit kat dahan bawah tu... kucing tu gagahkan jugak turun skit skit kat petugas tu... alahaiii... pndainyer kow kucing oiii... tengok gambar tu... die mcm cuba hulurkan tangan die...

Aku kat bawah dah ready dengan towel dah.. hujan baru jer brenti... mesti kucing tu kesejukan...

Dalam proses nak turunkan kucing tu... wife kpd abang yg borak dgn aku petang td tu pun turun bawah skali... mungkin sebab die dgr kecoh2 kat bawah nak selamatkan kucing tu kot... aku ingtkan die turun nak tgk proses menyelamatkan kucing tu... rupenyer die kate tu kucing die...

Cissssss... sengal...!!!

Akhirnya kucing tu berjaya dibawa turun... dan akak tu pun ambk kucing tu bawak balik ke rumah die...

Sempat la aku dengan akak tu ucap terima kasih kat petugas2 JPAM tu cuma tak sempat nak borak2 dgn diorang....

Masa nak naik ke rumah sempat la aku borak dengan kakak tu...

"awak ker yg call mintak bantuan diorang?" tanyer akak tu
"Yer laa.. saye balik kejer td trus call sbb abang kate dr petang smlm die kat situ"
"Ha'a... dr petang smlm... nak ambk tak smpai... tak tahu plak boleh call diorang mintak tolong... awak call sape mintak tolong?" tanyer akak tu lagi...
"Call kecemasan laa... bg tau ade kucing dah sehari sangkut atas pokok... diorang datang laa..."
"ooo... boleh ehhh? Tak tahu plak... awak call 999 ke?" Tanyer die lagi
"ehhh... 999 tu kalau fix line... kalau gune hp kena call 112..."
"ooo... ye ker... trima kasih ehhh..."

Hmmm... patut la tuan kucing tu buat derk jer... rupenyer tak tahu saluran yg btul nak mintak bantuan... tapi mmg tak patut sgt die biarkan jer kucing tu...

Sebelum akak tu blah... aku bg makanan kucing yg aku dah beli tu suruh akak tu bg kat kucing tu... aku langsung tak sempat nak sentuh kucing tu... huhuhuhu... tak per laa... harap2 kucing tu tahu aku yg tolong die... nasib ko la kucing oiii dpt tuan mcm tu... hhuhuhu...

Meh aku nak bg info skit kat korang... kalau ada kecemasan apa2 tak kisah la kucing sangkut kat pagar ker...  sarang lebah besar penumbuk kat rumah ker... atau anak ular kat parking ker... korang boleh call dptkan bantuan... kalau gune talian tetap juz call 999 dan nnti diorang akan smbungkan kat saluran yg btul... tp kalau gune hp kena dail 112... bukan 999... ada faham? Biar diorang yg sambungkan panggilan kite tu kat pejabat yg sepatutnya... kalau bomba ker... polis ker... JPAM ker... diorang yg uruskan...

Ingat!!! 
Dail 112... bukan 999 

Labels: