Aquaria KLCC Part 2

okeh sambung Part 2 plak... yang blum baca part 1 sila baca dulu k... klik sini

Aku smpai Aquari KLCC pkul 10.55 pagi... baru jer bukak sbb Aquaria bukak pkul 10.30 pagi... orang tak ramai lagi time tu... sebelum masuk diorang suruh bergambar dulu kat pintu masuk tu...

Masuk jer dalam tu aku kluarkan DSLR aku nak pasang flash dan ready utk shoot dlm tu... skali mem tunjuk kat aku sign warning tak boleh guna flash dlm Aquaria ni... dah la dlm tu gelap kan... terbantut niat aku nak shoot gambar2 ohsem dalam tu... penat jer aku bawak bag camera berat2 kat blakang aku... dah alang2 tak boleh pakai flash, baik aku simpan jer dslr aku tu dan ambk gune phone jer... huhuhu...

Reason tak dibenarkan guna flash adalah sebab cahaya flash camera boleh merosakkan mata hidupan laut dlm tu... hmmm... apa bleh buat kan... so, harap faham2 jer la kalau ambk gmbr gune phone ni... kalau tempat terang mmg ok tp sini tempat gelap... gambar pun ampeh la skit...

Masuk jer pintu tu terus nampak akuarium yg ade ikan piranha...
Tapi sodih sebab feeding show pkul 4 petang... tak dpt nak tgk mcm mana ikan piranha membaham...

Pastu jln depan skit jumpe plak belut letrik...
Besar gak belut ni... yg ni memang terasing sendiri2 la kan... sape suruh ade super power kann... wakaka....

pastu jumpe la menatang2 lain sebelum jumpe hidupan laut yg lain... antaranya mcm kat bawah ni...
Yg ni memerang kot... aku tak pasti kenape memerang ni bleh dpt port kat sini... pakai orang dalam la ni... nak dok tempat aircond... huh...

yg ni kura2 ke penyu ntah laa... cengkerang die lain mcm skit... tajam2...

Kumbang2 pun ade gak...

Selain ni ade lagi menatang lain yg aku malas nak share sbb byk sgt gambar... ada rama2... ada mcm2 jenis ular... ada apa lg ntah... kiranya mcm mini reptilia zoo dlm tu... hbs zone tu baru masuk zone ikan2 plak...

haaa.... lupe nak bagi tau... Akiff takut masuk dalam Aquaria ni sebab nmpak ikan2 gedabak besar semue... biase kalau g tempat2 public mcm tu die bukan nak dukong... nak jln sendiri pastu taknak orang pegang tangan die... tapi kat sini die tak nak jln pun... nak aku dukong jer... 

Hanya akuarium ni jer yg die berani dok dekat... sbb ikan kecik2... yg lain semue die takut... hahaha... alahai Akiff oiii... kalau stakat nak tgk ikan kecik2 ni kat kdai jual ikan pun banyak... huhuhu...

Nampak tak muke cuak Akiff tu... hahahaha...

Nampak ikan pari ni... bapak besar giler kowt... aku rase kalau nak selimut sebiji kereta kancil takda masalah kot... ikan kecik2 keliling die tu pun sebenarnya agak besar jugak... tp sbb diorang dok kat ikan pari ni makan tak nmpak sgt la diorang tu besar...

Ok jom kite masuk dlm terowong air tu plak...
nampak Akiff mcm cool jer kan... tapi hanya beberapa saat jer ni... itu pun puas aku pujuk suruh tgk ummie sbb nak hambek gambar...
Lepas tu sepanjang masa die mcm kat atas ni...

laluan terowong ni takde la jauh sangat... aku anggarkan lebih kurang 50-70 meter jer kot... nak tahu panjang sebenar sile google... aku malas... hehehe... dalam terowong ni ade laluan mcm escalator tu... kite berdiri jer atas tu... die bawak kite smpai hujung  terowong...

Aku masuk terowong tu 2 kali... lps kluar, masuk lagi... muahahaha... bukan sebab tak puas ke hape ker tapi sebab masuk aquaria kan mahal... so, nak bg berbaloi lalu la 2 kali terowong tu... wakaka...

Habis laluan tu terus jln lagi kedepan dan lepas tu ade plak feeding show nak start... masa tu pkul 11.45 pagi... show start pkul 12... aku tgk dah ade beberapa orang dok bersila kat depan akuarium tu... aku pun apa lagi... tumpang la bersila skali... wakaka...
Nmpak tak dlm gambar atas ni... ade 2 penyelam kat celah2 ikan tu...

best jugak tgk feeding show ni... aku rasa kalau yg masuk Aquaria KLCC tak dpt tgk show tu mmg tak berbaloi byr mahal2 masuk situ... nsb baik aku sempat... tak tahu pun ade feeding show sebenarnya...

Lepas habis show die bagi masa 2 3 minit utk bergambar dgn penyelam tu... dah memang aku dok kat depan time tu... dpt la bergambar..
Mule mem ambk gambar aku gelap jer.. yer la... dah kate tak boleh gune flash kan... mmg gambar mcm ni la dapatnyer... masa ni Akiff nangis tp tak nampak sbb gelap... hehehe... pastu aku tgk ade jer beberapa org yg degil ambk gambar gune flash...

Aku pun tumpang berdegil gak laa... hahaha...
Aku ambk gambar Miss Permaisuri guna flash... baru la nampak orang... pastu aku suruh mem ambk gambar aku skali lg... hehehe...

haa... baru nmpak Akiff nangis kan... wakaka... terkujat dan takut dengan penyelam dan ikan2 kat blakang die tu... huhuhu... aku plak buat muke mcm xde ape2... wakaka...

Pastu trus mood Akiff dah tak brape ok... kami trus blah... haa... sebelum kluar ade la kdai cenderahati... takde brg yg best sgt pun... aku mcm biase bli fridge magnet sbg kenangan... RM6.90 seketul... mahal... biase tmpt lain 3 ketul 10 hengget jer... huh...

Pastu tibe2 ade plak awek dtg kat aku tunjuk gambar yg diorang ambk masa kat pintu masuk tu...
Die tanyer nak tak gambar ni... RM40 sekeping... hoh? Bapak mahal giler... saiz 4R jer pun... aku slamber jer cakap taknak sebab memang mahal giler kowt...

Dalam dok jln ke pintu kluar tu mem dok pujuk2 aku suruh beli... katanya gambar kami bertiga takda langsung kat dlm tu... huhuhuhu... selangkah jer lagi nak kluar pintu tu akhirnya terbeli jugak... sebelum beli tu aku offer kat orang tu RM50 mintak soft copy skali tp cubaan aku gagal... cilakak...


Okeh.. kesimpulannya adalah... kalau ade duit terlebih boleh la dtg Aquaria ni sebab bagi aku sangat mahal... dah tu perjalanan dalam tu paling lama pun 2 jam jer itu pun kalau korang btul2 tengok ikan tu 1 per 1... kalau yg nyambil2 mcm aku ni... sejam pun dah settle sebenarnya tp nsb baik lepak tgk show tu... so, jadi la 1 jam setengah...


Labels: , , ,