Setahun bersama Dr. Sukida

Alhamdulillah... dah setahun gua bersama Dr.Sukida... 1 Februari 2013 lepas genap setahun gua dalam bisnez vending mesin ni... walaupun setahun tapi banyak jugak cabarannya... gua ada ceritakan pasal pemasangan vending mesin pertama kat sini... boleh baca situ...
Dalam setahun ni gua dah memiliki 3 mesin walaupun impian gua sebenarnya nak ada 5 mesin... tp syukur jugak laa... mesin kedua ada gua story kat sini...

Story mesin ketiga takda la pulak... huhuhu... rugi2... takda rekod untuk tengok balik...

Hmmm... tapi mesin kedua dan ketiga tak bertahan lama kat lokasi asal tu... gua pindahkan ke kampus UPSI.... bukan sebab tak masyuk kat lokasi tu tapi sebab nak penuhi permintaan UPSI... gua dapat kontrak untuk sediakan kemudahan vending mesin kat student upsi... nak ambik mesin baru mase tu tak cukup modal lak... terpaksa la pindahkan mesin yang ada tu... cerita pasal perpindahan ke UPSI ada gua story kat sini...

Bukan mesin kedua dan ketiga jer kena pindah tempat malah mesin pertama pun kena pindah tempat... mesin pertama ni yang paling mencabar bagi gua sebab asyik kena sabotaj jer... ada skali mesin gua kena lumur dengan cacing, tanah dan kerang busuk... Ya Allah... siapa la yang dengki sangat tu kan... story pasal sabotaj tu gua ada rekodkan kat sini dan sini...

Bukan tu jer... dugaan datang lagi bile kedai yang gua sewa untuk letak mesin tu tutup dan pihak pengurusan penyenggaraan situ arahkan gua pindahkan mesin ke tempat lain walaupun ade kedai bersebelahan yang sudi nak sewakan tmpt diorang kat gua... huhuhu... story pasal dugaan tu ada gua luahkan kat sini...

Bukan senang kan nak berbisnez ni... walaupun pada awalnya gua hanya fikir bisnez vending mesin ni adalah bisnez yang sangat senang sebab hanya perlu collect duit tiap minggu jer tapi hakikatnya bila masalah datang ia agak mencabar jugak...

InsyaAllah, gua dalam perancangan menambah 1 lagi mesin bulan depan... doakan segalanya lancar k...

Kepada sahabat2 yang teringin nak berbisnez macam ni boleh emailkan kat gua di lan.careno83[at]gmail.com. InsyaAllah gua akan story nnti dan bagi tips untuk buat bisnez ni...

Labels: ,