Akiff hilang selera makan... risaunya...



Sekarang ni susah betul nak bagi Akiff makan... dulu pantang nampak orang makan mesti die pun nak jugak... sekarang ni gua makan depan die pun die buat tak tahu jer... lebih2 lagi kalau makan nasi... huhuhu...



Baru2 ni Miss Permaisuri masak macaroni semata2 untuk Akiff kononnya nak bagi kelainan pada menu Akiff... tapi sodih sebab Akiff tak lalu makan... siap luah balik... hohoho... kesian ummie...



Tapi nasib baik Akiff kuat minum susu sekarang ni... kurang la jugak risaunya...

Tadi gua try google masalah anak tak nak makan ni... skali tengok punyer la banyak info dan entry pasal isu ni... budak2 kadang2 mmg mcm ni kot ekk... so, yang malas nak google tu meh sini gua share ape yang gua jumpe...

Yang pernah buat entry pasal anak tak nak makan pun mohon tinggalkan link kat gua... nak jugak baca cara korang lak mcm mana...

Info dibawah dibawakan kepada anda oleh Pa&Ma


Kenapa Anak Tidak Mahu Makan?

♦ Bermasalah dengan gigi. (Rasanya Akiff takda masalah)
♦ Bosan dengan makanan yang diberikan. (Mungkin jugak tapi ummie dah try buat menu lain dah... tak jalan jugekkk...)
♦ Terlalu banyak bermain. (Ni salah satu la kot... nak main jer kejernyer..)
♦ Tidak ada kawan untuk makan bersama-sama. (Mungkin jugak... Akiff nak kawan ehhh??? Bagi tau ummie... hehehe...)
♦ Tidak berselera untuk makan. (Mmg ni la masalahnya pun... kalau berselera takyah nak suruh mmg dia mintak sendiri..)
♦ Ibu bapa terlalu memaksa mereka menghabiskan makanan. (Yer kot... sbb gua slalu paksa Akiff makan banyak... huhuhu...)

Tip Makanan Untuk Anak Kurus :

♦ Pastikan anak diberi pelbagai makanan mengikut saranan Piramid Pemakanan Malaysia. Jangan beri anak makan makanan yang rendah lemak. (Ooo... Ok...)
♦ Makanan tinggi kalori sangat sesuai untuk meningkatkan berat badan ke tahap yang normal.Beri anak makanan sekurang-kurangnya 5 hingga 6 kali sehari. (Ok... akan cuba)
♦ Bekalkan anak snek sihat seperti biskut lemak, buah-buahan kering, sandwic dan kekacang setiap kali dia ke sekolah. Rehatkan anak anda daripada sebarang aktiviti sekurang-kurangnya 15 minit sebelum waktu makan. (Sekarang ni memang nak bagi Akiff makan buah banyak2)
♦ Elakkan memberi anak anda makanan yang tinggi kandungan gulanya seperti makanan ringan dan minuman berkarbonat. (Kadang2 ada jugak beli untuk Akiff coklat tapi nak kena kurangkan lagi ni... hehehe)

Panduan Menggalakkan Anak Makan :

♦ Beri anak makan dalam keadaan tenang dan bukan marahkan dia setiap kali dia enggan makan. (Selalunya kalau dia tak nak makan gua l;agi kejar dia ada laa... hehehe..)
♦ Sediakan sendiri makan untuk anak dan bukan dibeli di restoran makanan segera atau di gerai-gerai yang belum tentu berkhasiat. (Memang kebiasaan Miss Permaisuri masak sendiri untuk Akiff.. kadang2 jer bli bubur mekdi)
♦ Sesibuk mana pun anda, pastikan seisi keluarga makan bersama-sama setiap kali tiba waktu makan agar anak anda lebih berselera. (Ooo... slalunya kami bergilir2 sebab take turn jaga Akiff... lepas ni kena ajak Akiff makan skali laa...)
♦ Sekiranya anak anda masih kecil, ajaklah dia makan sambil bersiar-siar di taman permainan agar dia rasa lebih selesa. (Gud idea... nak kena praktiskan ni... tp takut die sebok nak main smpai takmo makan pulakk...)

Makanan Khas Untuk Anak Kurang Berat Badan :

♦ Nasi atau bubur perlulah ditambah dengan ayam atau daging dan minyak.
♦ Roti mestilah dihidangkan bersama mentega, keju dan mentega kacang.
♦ Biskut kraker mesti dimakan dengan marjerin dan mentega kacang.
♦ Susu kosong ditambah dengan serbuk coklat.
♦ Telur rebus dihidangkan bersama mayones, keju dan mentega.
♦ Kentang rebus dilenyek dan ditambah dengan susu dan mentega.


::Sumber Google::

Labels: , ,