Tutorial : Upload gambar tanpa upload!!!

Okeh... abaikan dulu tajuk entry ni.. memang macam haremmm... hahaha...

Pagi tadi gua dah publish pasal kes blog gua yang nak kena login user lain kalau nak upload gambar... refer sini... cara tu berjaya mengatasi masalah yang gua hadapi tapi masalah lain pulak timbul... leceh la nak kena login guna id baru untuk upload gambar... kalau nak tengok update blog sahabat2 blogger yang gua dah follow nak kena sign in guna id lama balik... leceh kannn...

So, gua fkirkan cara lain... macam ni caranya...

1. Login facebook korunk...

2. Creat Album baru untuk upload gambar...


3. Dah klik kat 'Creat New Album' tu... kluar macam kat bawah ni... so, pilih la gambar mane yang korunk nak upload tu...


4. Dah selesai pilih gambar nanti die akan proses gambar korunk... masa tu korunk kena la tulis tiitle untuk album tu untuk rujukan korunk dan jugak paling penting kat step 4 tu iaitu tukar Friends kepada Only Me... tujuan dia supaya hanya korunk jer yang boleh tengok gambar tu... friends dalam fesbuk korunk tak tahu pun akan kewujudan gambar tu... Lepas dah kluar gambar, terus kepada step 5 iaitu post gambar tersebut...

5. Bila dah post gambar tu... pergi cari gambar yang korunk post tu kat wall korunk... dah tu click gambar tu... bila gambar dah full mcm kat atas ni... right click dan pilih Copy Image URL...

6. Step seterusnya... masuk balik dalam blog korunk dan click insert image seperti biasa...

6. Lepas dah click insert image tu... akan kluar macam atas ni... so, click kat step no 7 tuuu... dan paste URL kat situ...

7. Tunggu kjap lepas tu siap... boleh la click add selected macam biasa...

Now, gambar dah boleh upload kat blog tanpa perlu space dari Picasa lagi...
Nampak macam remeh tapi sebenarnya cara ni lagi simple... creat album tu masa 1st time jer... lepas tu dah tak yah lagi dah... tiap kali nak hapdet blog boleh la simpan gambar dalam album kat fesbuk dulu... buat masa sekarang memang ini cara yang gua guna dan rasanya koruk takda masalah kan nak tengok gambar yang gua post...

Then lagi satu kebaikan guna cara ni... kalau yang guna brokben tu biasanya nak upload gambar dalam blog akan makan masa... lambat nak loading... so, upload dulu kat fesbuk sebab biasanya kalau upload kat facebook dia akan resize siap2 gambar kite tu... so, takyah nak tunggu lame sangat...
selamat mencuba... :)


Nak tahu kenapa bau perfume berbeza pada setiap orang? Klik sini...



Labels: ,