Akiff Demam Campak

Rentetan entry Coretan Untuk Akiff yang gua buat minggu lepas... 

Hari tu Akiff tido pkul 4 pagi... tak sangka pulak esoknya Akiff demam... gua ingtkan sebab Akiff tak cukup tido... badan die panas dan lemah... Akiff ni jenis yang kalau demam memang tak bermaya langsung... nak berdiri pun dah tak boleh... lembik terus... itu yang buat gua tambah susah hati tuu...

Hari rabu tu gua bawak Akiff ke klinik... dah makan ubat terus ok... hari khamis Akiff demam balik tapi bila makan ubat die ok... masuk hari jumaat pagi die dah nampak sihat... petang jumaat start nampak bintik2 kat badan die... mule2 ingatkan ruam panas sebab Akiff penah jadi macam tu... lepas kejer gua bawak Akiff jalan2 kat Sunway Pyramid... nak bagi Akiff cergas skit... kalau dok rumah kompom die merengek jer...

Jumaat malam tu Akiff dah tak bermaya sangat dah... dok nangis jer... gua chek suhu badan dia makin panas pulak... dari Sunway Pyramid kami terus balik rumah... singgah klinik terus... Dokter chek suhu Akiff dah sampai 40.1'c... perghhhh... terkejut guaa... tak pernah Akiff demam suhu panas sampai macam tu... lepas tu tunjuk bintik2 kat badan Akiff tu kat dokter... die kate tu ruam biase jer... bukan campak...

Balik rumah gua dengan Miss Permaisuri dah kelam kabut... jelom dengan air asam laa... air biasa laa... nak turunkan suhu badan die... turun jugak la tapi skit jer... pukul 11 malam gua terpaksa masukkan ubat bontot kat Akiff...

Sepanjang malam gua dengan Miss Permaisuri gilir2 berjaga chek suhu Akiff... nak pastikan suhu die terkawal... Alhamdulillah sampai ke pagi badan Akiff menunjukkan kesan dari ubat bontot tu...

Pagi sabtu Akiff dah kembali aktiv... hari tu jugak ade family day opis gua kat A Famosa Resort... mula2 gua rasa macam nak cancel jer joint diorang tapi lepas fikir punya fikir akhirnya kami pergi jugak tapi tak joint apa2 aktiviti pun... Akiff kat sane pun macam ok jer...

Masa kat sane badan Akiff naik bintik2 kecik makin banyak pulak... balik KL Akiff still nampak ok cuma ade bintik2 tu jer... mase tu masih terfikir tu hanye ruam panas jer... macam yang dokter tu cakap... ade yang kate nampak macam campak halus...

Ahad malam bintik2 tu dah penuh badan... sampai ke tapak kaki dan tangan... bile dah sampai tapak kaki dan tangan tu baru la yakin bende tu campak...

Isnin, awal pagi Akiff ok jer lagi... nampak cergas jer... tapi bile petang die demam balik... bagi makan ubat... selasa pagi Akiff ok balik... petang selasa Akiff demam balik... hadooo... susah ati betul laa... malam selasa tu suhu Akiff kejap naik kejap turun...

Rabu pagi gua bawak Akiff ke klinik skali lagi... kali ni klinik lain pulak... docter tu cakap memang Akiff demam campak halus... so, die bagi ubat dan losyen untuk sapu... petang semalam Akiff dah sihat balik... bintik2 kat badan die pun dah makin hilang...

Semalam Akiff sihat jer... pagi ni pun sihat jer... harap2 petang nanti jangan la demam balik... kalau demam jugak gua nak kena g hospital pulak laa... nak kena bagi rawatan intensif... chek betul2 knape kjap ok kjap tak...



Demam pun tetap kena wangi jugek...
-Iklan Berbayar-

Labels: ,