Chekup Akiff 18 bulan

Pagi semalam Akiff ade appoiment dengan nurse kat Klinik Ibu & Anak... sekarang ni tiap 3 bulan Akiff kena chekup rutin.... ingatkan dah takda injection... rupanya nurse kata ni last injection... 
Orang ramai la pulak...

So, sebelum injection kena masuk jumpa nurse dulu... kena interview... tanyer itu ini pasal Akiff... dah boleh jalan bile... dah pandai cakap blum... bagi Akiff makan ape tiap hari... sayur Akiff makan tak... suruh jaga gigi Akiff... jangan biar main benda berbahaya... huhuhuhu... segala benda dia nasihat... tp ok la... memang tugas die pun... rasanya 10 minit jugak kena interview dengan nurse tu... yang lama bukan sebab die tanyer soalan tu semue... tapi ade soalan sampingan yang lebih menarik perhatian diorang... sampai nurse lain yang dalam bilik tu pun tumpang tanyer skali...

Die start dengan soalan ni... "ehh... mama Akiff mane?"... "Ummie Akiff kat UPSI... tengah study... hujung minggu baru balik KL"... "habis tu ade mak dok skali ker?"... "Takde ler... kami dok berdue jer la.. siang hantar rumah pengasuh... petang balik kejer ambik la"... "malam dok berdue jer dengan baby?".. "ha'aa..."

Tiba2 nurse sorang lagi menyampuk... "waaa... bagusnyer... susah nak jumpe bapak jage baby sendiri... kalau mak yg jage baby sendiri biase la tuu. "... gua senyum jer time tu... "makan baby macam mane? masak ke?"... tibe2 ade sorang lagi nurse tanyer... "tak laa... kat rumah pengasuh die dah bagi makan siap2 sebelum balik... malam bagi makan biskut macam tu jer..."... "tido malam die ok tak? Ade jage nak susu ke?"... "tido malam die jage nak susu 2 kali biasenyer..." "alahai... bagusnyer..." gua tersenyum lagi...

Nurse yang sepatutnyer interview gua tu tanyer lagi.. "baby tak rindu ke kat mak die... die tercari2 ker..."... "biase jer... cuma kalau hujung minggu time ummie die balik tu die excited la bile nampak... tp time ummie die takde, takde pulak die dok mencari... tak reti lagi kowt..." "ehh.. kadang2 baby besar ni pun dah pandai dah cari mak die..." skali lagi gua senyum jer sambil2 buat macam malas nak jawab dah... yer la... lain nak tanyer lain pulak die soal.. teruja pulak diorang dengan gua... hehehe...

Ape nak heran sangat kan.. anak sendiri mesti la sanggup nak jage walau macam mane keadaan pun... bila kena ketika dan keadaan, semue orang akan boleh sesuaikan diri... btul tak?

Hmmm... masa jumpa nurse tu sepatutnya kjap jer... lame pulak jadinyer sbb soalan lain... kesian org lain yg dok menunggu tu... dah la ramai orang... huh...

Labels: