1st day tarawikh dah buat hal!!!

Tadi terbaca dalam 1 forum ni... ada sorang mamat ni meluahkan perasaan dia g solat tarawikh kat Masjid Besi Putrajaya semalam...
hmmm... ntah hape-hape laa... niat tu dah baik dah... tapi gua malas nak komen banyak... bace jer komen dari sahabat-sahabat kat fesbuk ni...

Gua setuju dengan semue komen diorang ni...

Tapi apa pun gua jugak nak bagi nasihat kat parents kat luar sane... kalau rase tak boleh nak kontrol anak kat masjid/surau, elok jangan bawak bersama... risau ganggu orang lain yang nak beribadah... macam mamat tu laa... last-last apa yang dia dapat wallahualam... tapi kalau takde sape nak ditinggalkan anak-anak tu kat rumah, pandai-pandai laa nasihat diorang... seeloknya kite ramai-ramai ke masjid/surau tapi kalau keadaan tak mengizinkan, kat rumah pun boleh jer nak tarawikh kan...

Tapi memang elok kanak-kanak ni dari awal lagi kite dekatkan dengan masjid/surau tapi please guna ilmu ke'parents'an anda tu supaya anak yang dibawa ke masjid/surau tak mengganggu orang lain...

Dan jemaah kat masjid/surau tu pun tolong la faham jugak... masing-masing dah dewasa kan... kadang-kadang bukan senang nak kawal budak-budak... kat rumah dah janji taknak bising tapi bila dah jumpa kawan-kawan, lain la jadinya... macam la kite ni tak pernah jadi budak kan... kalau perlu tegur kite tegur dengan baik... budak-budak ni kalau ade orang tegur InsyaAllah diam.. kalau tak lame kejap pun jadi laa... kalau dah ramai tegur nanti diorang pun boleh faham sendiri...

Selamat Beribadah semua...

Labels: