TiKeT BaLik KaMPuNg

Yes... gua dah beli tiket balik kampung untuk cuti raya cina nanti... balik kali ni gua sengaja tak nak drive... kompom jem... serik rasanya kalau biasa drive 5 jam boleh jadi 10 jam...

Raya cina nanti cuti empat hari... 21, 22, 23 & 24hb Januari... yang cina atau tak berapa cina semua sebok nak balik kampung... tiket bas pun dah banyak habis...

Tak sabar rasanya nak balik kampung kali ni... sebab ni 1st time gua balik naik keretapi... dulu time study dulu ada la sekali try tapi itu pun seat biase... 12 jam dalam train dari kedah ke KL...

Tapi kali ni dari KL ke Butterworth... 8 jam perjalanan...

Dari KL ke Butterworth gua ambik Sleeping Koc Premier... 1st class punyer... 1 katil double decker lengkap dengan shower room... ada aircond dan TV... harga tiket RM215 untuk 2 orang...

Balik dari Butterworth ke KL pulak ambik Sleeping Koc Superior... harga tiket RM86 untuk 2 orang... yang ni kurang privasi sebab ada banyak katil... bankrap la gua kalau nak ambik yang ada bilik jugak...

Harga tak termasuk makanan tapi menurut pegawai kaunter tadi dalam train nanti ada kantin... so, boleh pergi lepak dan makan kat sane... best best...

Untuk makluman... KTM jugak ada menyediakan Special Koc untuk korang yang nak rasa perjalanan 8 jam seperti setengah jam... siap ada karaoke... keterangan lanjut boleh klik sini...

Labels: ,