DeMaM

Banyak hari gua tak hapdet blog... asyik teringat jer... langsung tak sempat nak jengok blog gua ni... pagi tadi bile bukak blog, perkara pertama gua buat ialah chek dulu komen kot ade yang komen... tapi hampehhh... sodihh... tengok pulak bilangan followers... masih sangat ramai seperti sebelum ni.... 14 followers... hahahaha...

Ok ok... lupekan kjap pasal tu... gua nak story pasal demam gua ni... isnin baru ni gua kena serang sedu... biasenyer sedu-sedu ni baby-baby jer yang selalu kena... sebab kata orang sedu tu petanda nak membesar... hmmm... gua nak membesar tang mana lagi tak tau laa... perut la kot... kehkehkeh...

Gua memang jarang kena sedu sedan ni... tapi sekali kena memang sakit dada... baru ni gua tersedu sedan sangat lama... dada gua rasa macam dah kena pijak-pijak... tapi gua buat-buat rilex jer... petua orang dolu-dolu kalau sedu minum air... so gua telan air mineral sampai perut gua ni dah tak boleh terima air... masih lagi sedu... ada petua jugak suruh tahan nafas lelama... itu pun gua buat... tak berhasil jugak... kalau baby biasanya orang akan letak tisu kat dahi... haaa... itu gua tak buat... buang tabiat namanya tu...

Malam tu habis sedu gua batuk-batuk pulak... selasa pagi gua masuk opis tapi rasa tak selesa sebab batuk-batuk... gua ke klinik kesihatan... penat menunggu last-last masuk jumpa doktor situ... die suruh test darah... ape kejadah gua batuk die suruh test darah... tapi gua buat jugak laa... nak jaga hati doctor tu... resultnya ialah gua disaspek denggi... katanya ada infection dalam darah... gulppp... tokojut kejap... tiba-tiba pulak... suhu badan gua masa tu 37.9ยบc... kalau ikutkan suhu tu dah dikira sebagai demam... tapi pelik sebab gua sihat jer... langsung takde rase lemah-lemah badan atau tak sihat... tapi yang best ialah gua dapat MC... hoyeahhh... so, balik dari klinik gua makan ubat... tido kejap... lepas tu bawak mak mertua dan yang lain-lain ke ikea... kehkehkeh...

Hari rabu gua kena test darah lagi skali... resultnya ialah infection gua masih ada dan tanda-tanda denggi makin jelas sebab infection dalam darah gua tu menunjukkan nilai yang bertambah... so doctor bagi gua MC lagi dua hari... yang peliknya gua masih tak rasa demam atau tak sihat... cuma batuk gua ni jer yang tak kurang-kurang... balik jer dari klinik seperti semalam jugak... gua makan ubat... tido kjap... lepas tu bawak mak mertua gua dan yang lain-lain ke chowkit... hahaha... demam ape ntah la gua ni...

Hari khamis gua ke klinik skali lagi untuk test darah... suhu badan gua dah back to normal... infection dalam darah dah sangat kurang dari hari sebelum... so, doctor tanya esok nak test darah lagi tak... tapi gua tak nak sebab gua dah sihat laa... then doctor setuju cuma die pesan kalau ada rasa sakit-sakit badan atau demam kena cepat-cepat ke hospital... dan doctor tu buat report supaya inspector kesihatan datang kawasan rumah gua untuk buat semburan.... hmmm... ape-ape jer laa...

Apapun terima kasih kat semua yang banyak bagi nasihat dan prihatin dengan gua... ada yang suruh makan sup ketam... ade yang suruh dapatkan jus dari daun betik... ada yang suruh minum air kelepa banyak-banyak.... ada yang suruh banyak minum air 100plus... siap pesan 100plus botol kecik... bukan botol besar sebab botol besar kurang gas... hmmm... ape-ape jer la... TQ all...

Labels: