PaSaR FiLiPin

Dah banyak kali gua ke Kota Kinabalu tapi tak pernah pulak ke pasar filipin ni... biasenyer gua sampai pasar filipin kat belah dalam yang jual mutiara tu jer... tapi kali ni gua jalan-jalan area luar pulak...

Biasanya kat KL ni nak beli ikan segar kena keluar awal pagi ke pasar... kalau petang dah tak segar lagi dah... tapi kat KK ni kalau nak yang segar-segar kena tunggu time petang... memang terbaek...

Gua paling suke tentang pasar ni sebab betul-betul tepi laut... kan best kalau pasar macam ni kat KL...

Ikan mentah memang bapak murah giler... ikan merah mata besar ni sepinggan tu RM2 jer... terbaek...

Kalau nak makan ada jugak kat sini... segala jenis benda bakar ada kat sini tapi harga dah melambung tinggi tapi still murah kowt kalau nak banding dengan KL ni...

Bijik-bijik hijau ni adalah rumpai laut... gua dengan member tercengang-cengang macam mana nak makan... petik sebijik-sebijik lepas tu makan mentah macam tu jer... mule-mule rase macam bangang jer sebab takde rase ape-ape... lepas tu ade awek sabah sebelah aku tegur... die tolong ajarkan... rupenyer kena makan dengan sambal yang atas meja... sambal tu macam budu jer aku tengok... tapi test jugak laa... masukkan sambal dalam piring... tambah cabai sikit... perah limau sikit... lepas tu petik setangkai rumpai laut tu then cicah dalam 'budu' tu... terbaek gak rasanya... kena makan banyak baru rasa... kalau petik sebijik-sebijik memang la tak rasa... kat KL tak dapat la nak makan rumpai laut mcam ni...

Haa... kalau nak makan yang bakar-bakar pulak... harga boleh tahan mahal... gua makan ikan ape ntah... kalau tak silap gua ikan kerapu kot... saiz sederhana seekor RM25... ikan tu pulak memang bakar macam tu jer... takde letak sos ape-ape pun... kalau nak pun boleh jer... tapi tak letak ape-ape pun dah sedap sebab fresh... yang udang ni pulak sekor RM30-RM50... yang gambar dalam piring kat atas ni sekor RM30... gulpp... telan air liur jer la aku... ambik gambar jer yang mampu... huhuhu...

Haa... ni kenangan kat pasar filipin ni... mari mari mari mari... due singgit due singgit...

Labels: ,