Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M)

Okeh... yang ni isu yang aku ambik kesah... sebelum korang nak teruskan membaca... gua mintak korang stop dulu kat sini... sekarang cube chek slip gaji korang... kalau lebih dari RM3,000 sebulan itu maknanya korang perlu abaikan entry ni... maklumat yang gua nak share ni bukan untuk korang okeh... ini untuk orang-orang yang tak berapa nak kaya macam gua...
Sekarang ni kecoh pasal wang BR1M sebanyak RM500 untuk rakyat Malaysia yang berpendapatan ciput di bawah RM3,000 sebulan... tapi kena pastikan korang ade ic.. kalau takda jangan mimpi okeh... lelaki atau perempuan tak kisah... boleh try apply... syarat lain yang gua rasa ramai yang susah nak lepas ialah pendapatan isi rumah kurang RM3,000... maksudnyer macam ni... gua bagi contoh yang senang faham...

Lu dengan adik lu tinggal serumah... adik lu pulak tengah study dan lu yang menanggung die... gaji lu RM2,800 jer sebulan... so makenyer lu memang layak terima BR1M ni... tapi ntah macam mane adik lu terhegeh-hegeh buat part time dengan kfc lepas habis kelas... so dapat la sebulan RM250... itu maknanya total isi rumah lu dah jadi RM3,050... korang faham maksud tu kan... maknanya pendapatan isi rumah dah lebih Rm3,000 dan otometik tak layak dah untuk ambik duit BR1M tu... gua nasihatkan suruh adik lu berhenti je kejer kfc tu dan lu bagi jer die RM250 sebulan... haa... baru la layak... adik lu dapat RM250.. lu pun dapat extra RM250...

Untuk yang dah kawin pulak cube ambik kalkulator dan try totalkan gaji korang dengan pasangan masing-masing... agak-agak ada sampai Rm3,000 tak... kalau total semue jadi RM3,100... jangan mimpi nak apply BR1M ni okeh... tapi gua ada cadangan bernas yang sangat masuk akal... apa kata lu dengan pasangan jumpe bos masing-masing dan mintak die kurangkan gaji korang RM60 sebulan.. haa... sekarang total gaji korang dah jadi bawah RM3,000... :)
Kan dah layak nak dapat RM500 tu... untung kan... hehehe...

Yang belum kawin jangan risau.. asalkan korang memang sah jenis yang sangat baik hati dan ada tanggungan... kerajaan takkan lupekan golongan bujang atau yang tak mampu kawin macam korang ni... tapi dengan syarat memang betul la tanggungan korang tu duduk serumah dengan korang... tapi tanggungan tu mestilah yang ada pertalian darah... kalau korang duduk serumah dengan kekasih gelap atau adik-adik angkat ni... tu dah tak dikira okeh...
Untuk warga emas atau yang berumur 60 tahun ke atas pulak... boleh cube try mohon dapatkan bantuan ni... syaratnya hanyalah sebatang kara... gua tak pasti ape maksud sebatang kara ni... adakah Mak Cik Temah yang mempunyai 8 orang anak yang bekerja di KL tu dikira sebatang kara walaupun hakikatnya Mak Cik Temah ni dok sorang-sorang jer kat Kulim tu... anak-anak buat derk jer... time raya baru balik... atau adakah Mak Cik Leha yang tinggal seorang diri di Machang dan tidak bekerja itu boleh dianggap sebagai sebatang kara walaupun mempunyai seorang anak yang bekerja di Dubai yang setiap bulan mengirimkan wang RM2,900 layak menerima BR1M ni... situasi macam ni gua tak pasti lagi...

Tapi bagi yang layak, takyah susah-susah nak pegi beratur ambik borang... korang klik jer sini... print jer Borang Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) tu... isi betul-betul dan bagi lengkap... Lepas tu boleh pergi hantar kat cawangan LHDN yang terdekat dengan korang... bawak sekali ic dengan slip gaji... warga emas yang sebatang kara tu mintak tolong anak-anak jiran tolong bawakkan ke pejabat LHDN sebab main wakil-wakil tak dilayan okeh...

Labels: